Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Остоја Лакић из Дугог Поља развио бизнис идеју уз помоћ Завода за запошљавање РС

Остоја Лакић из Дугог Поља развио бизнис идеју уз помоћ Завода за запошљавање РС

Да млади пољопривредници враћају наду у живот на селу у Републици Српској, показао је Остоја Лакић из Дугог Поља који је примјер успјешног, младог и вриједног човјека који је остао да живи и ради у свом породичном сеоском домаћинству и своју дјецу учи правим породичним вриједностима.

Остоја је по занимању ветеринарски техничар и дуго година је био на евиденцији Бироа рада у Српцу као незапослено лице.

Након савјетодавних обука и едукација у Клубу за тражење посла Србац, Остоја је одлучио да поднесе захтјев за самозапошљавање по Програму подстицања развоја предузетништва код младих старости до 35 година – „стартап (start-up) Српска”.

Након успјешно завршене обуке из предузетништва, коју је организовао Завод и квалитетног бизнис плана, он је добио значајан подстицај Завода и покренуо свој властити бизнис. С обзиром на то да је наведени пројекат био првенствено одржив и инвестициони, те да је износ одобрених средстава био значајан, контрола и мониторинг од стране Завода је трајао пуне три године.

Након завршене посљедње контроле, у новембру ове године, резултати су и више него сјајни – Остоја је одржао своју бизнис идеју и проширио своје пословање. Данас каже да је срећан и задовољан животом на селу. Између осталог, посједује фарму са око 600 свиња, а осим производње, оформили су и мини-клаоницу у којој врше клање и даљњи пласман полутки.

Од ове године почели су да врше и услужно печење прасади и дистрибуцију у “Корт маркетеˮ на тржишту Републике Српске.

“Одрастао сам у породици која је одувијек цијенила рад и поштење. Од малих ногу помагао сам одраслима у свему и тиме стекао здраве радне навике”, рекао је Остоја. Он је истакао огромну захвалност и немјерљив значај финансијске подршке Завода за запошљавање Републике Српске који му је у кључном тренутку покретања бизниса био подршка и вјетар у леђа.

“Уз много труда и рада, али и подршку Завода проширио сам своје пословање, набавио пољопривредну механизацију и машине за модернији рад на фарми. Одувијек сам желио да у свом домаћинству изградим један квалитетан, одржив и препознатљив бренд од којег моја породица може лијепо да живи”, нагласио је Остоја.
У томе је и успио, а у наредном периоду планира да прошири своју производњу и повећа број запослених радника.

Он поручује младим људима да остају на својим имањима и аплицирају за различите подстицаје, јер уз рад и труд и адекватну институционалну подршку, живот на селу може бити итекако садржајан и продуктиван.