Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Остварен буџетски суфицит у прошлој години, подржан извјештај о раду начелника

Остварен буџетски суфицит у прошлој години, подржан извјештај о раду начелника

Буџет општине Србац је стабилан а средства се троше у складу са донесеним плановима и програмима што потврђује да је у прошлој години остварен суфицит у износу од 87.886 KМ.

Ово је један од закључака са данашње 14. редовне сједнице Скупштине општине Србац којој су присуствовала 24 одборника, а одсутан је једино био одборник Радојица Видовић.

Начелница Одјељења за финансије, Зорица Стаменић, рекла је да је извршење буџета у прошлој години износило 11.336.814 KМ што је за један одсто више у односу на ребаланс 2, док је буџетска потрошња износила 11.248.928 KМ.

„Kрајем 2020. године усвојили смо буџет од осам милиона KМ а након тога донијели још два ребаланса, највећим дијелом због емисије обвезница за финансирање изградње зграде за младе брачне парове, краткорочног задужења у виду револвинг кредита, већег остварења прихода од индиректних пореза, повећаних средстава за реконструкцију путева, зграда и објеката кроз Програм јавних инвестиција РС и слично“, рекла је Стаменић.

Одборница Бојана Михољчић Шапурић, предсједница Kомисије за буџет и финансије, рекла је да је једногласан став комисије да су средства трошена намјенски и предложила усвајање извјештаја о извршењу, док је одборник Бранко Граховац нагласио да је стабилизован рад свих буџетских корисника којима се редовно исплаћују плате и доприноси.

Говорећи о прошлогодишњем буџету, одборник Александар Бабић рекао је да је био ликвидан и да су уложена значајна средства за капиталне инвестиције.

„За посљедње четири године у инфраструктуру је уложено око 20 милиона KМ а у истом периоду су укупна задужења смањена за око 5.5 милиона KМ“, истакао је Бабић.

Већином гласова на сједници је усвојен и извјештај о раду начелника општине и Општинске управе за прошлу годину.

У дискусији по овој тачки, одборница Данијела Божић Новковић је затражила одговор о томе докле се стигло са програмом BFC SEE сертификације локалне управе, затим да ли се примјењује Иницијатива за зеленију и одрживу будућност којом се Општина Србац обавезала да ће сваке године засадити најмање 700 стабала, функционише ли Центар за изучавање руског језика чији рад је начелник озваничио прошле године и да ли је спроведена у дјело хуманитарна акција помоћи једној од породица из Глине у Хрватској чија кућа је разрушена у стравичном земљотресу, а коју је требала подржати Општинска управа са локалним привредницима.

Одборника Сашу Јовичића је занимало каква су искуства прикупиле општине Фоча и Мркоњић Град које су биле у посјети Српцу прошле године на тему изградње зграде за младе брачне парове и да ли је у плану усклађивање броја радника у администрацији у складу са ранијим препорукама које је ресорно министарство дало општинама и градовима, додајући да у том погледу нагласак треба ставити на природан одлив а не на отпуштање радника.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће кроз BFC SEE сертификацију, коју између осталих проводи Привредна комора РС, општина Србац бити препознатљивија код инвеститора јер је то показатељ повољне климе за улагање. Он је додао да ће наредних мјесеци наша локална заједница морати исправљати одређене недостатке како би се испунили тражени критеријуми и добио сертификат.

Kада је ријеч о озелењавању, Драгосављевић је рекао да се тај процес одвијао у градском подручју и мјесним заједницама у сарадњи са УНДП и донаторима, а један дио у сарадњи са Шумском управом. Према његовим ријечима, ускоро ће се засадити један број садница нове сорте пауловније чији је капацитет производње кисеоника чак четири пута већи у односу на постојећа стабла.

„По питању Центра за изучавање руског језика, његов рад је користан за све оне који желе да изуче литературу на руском језику у србачкој библиотеци гдје се може пронаћи велики број руских наслова а једна група Српчана је прошла и школу руског језика. Што се тиче иницијативе да помогнемо једној породици из Глине, чија кућа је разрушена у земљотресу, показали смо добру вољу за тим, али још увијек нисмо добили повратну информацију јер су се морали испунити одређени предуслови у вези детаљног снимања овог подручја и смиривања тла, које је подрхтавало и у протеклом периоду“, рекао је начелник Драгосављевић.

У погледу броја запослених у локалној управи, начелник Драгосављевић је рекао да ће ресорно министарство највјероватније одредити колико се средстава смије утрошити за плате и накнаде радницима и да ће на основу тога у будућности бити одређиван број радника у администрацији.

Додаје да је у току прошле године примио делегацију Фоче и Мркоњић Града којима је објаснио како се одвијају законске процедуре у погледу изградње зграде за младе брачне парове, јер је Србац први у Републици Српској на овај начин одлучио да обезбиједи стамбени простор за младе.

„Будући да се ради о пионирском подухвату, имали смо одређене потешкоће и провели смо доста времена на усаглашавању процедура јер се истовремено појављујемо у улози инвеститора и прометујемо некретнине. Све те проблеме смо успјешно ријешили и радо их пренијели другим општинама које су такође исказале жељу да попут наше општине крену са изградњом оваквог објекта“, рекао је начелник Драгосављевић.

На почетку данашње сједнице одборници СДС, ПДП и ДНС, са намјером да се уврсти у дневни ред, поднијели су писмени захтјев за исплату новчаних средстава у износу од 500 KМ србачким ватрогасцима за велики допринос у очувању животне средине, здравља људи и борбе против еколошке катастрофе гасећи пожар на дивљој депонији у Српцу.

Будући да овај захтјев није формулисан као скупштински акт, од стране секретара Скупштине општине Срђана Бркића образложено је да као такав не може бити уврштен у дневни ред данашњег засједања, али је договорено да се од стране начелника општине размотри овај захтјев и у складу са буџетским приливом ова средства предвиде ребалансом буџета.

Без веће расправе на данашњој сједници усвојени су извјештаји о стању управног рјешавања у Општинској управи, стању припремљености система противградне превентиве, извјештај о насиљу у породици на подручју србачке општине у 2021. години и информације о стању у области заштите и спасавања и стању ловства за прошлу и плану газдовања за наредну сезону.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.