Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Основци из Kукуља обиљежили Свјетски дан особа са Дауновим синдромом

Основци из Kукуља обиљежили Свјетски дан особа са Дауновим синдромом

Поводом Свјетског дана особа са Дауновим синдромом данас су ученици првог разреда подручне школе из Kукуља и ученици који похађају предшколски програм у овој школи дали подршку особама које болују од овог генетског поремећаја.

Они су обули различите чарапе како би на тај начин упозорили на потешкоће особа с Дауновим синдромом и потакнули побољшање њиховог положаја у друштву.

“На овај датум обувају се шарене чарапе јер их особе са Дауновим синдромом не могу упарити и њиховим ношењем показује се подршка њиховој борби како би се што боље интегрисали у наше друштво”, рекла је наставница Рада Антонић.

Она је дошла на ову идеју као мајка дјетета са посебним потребама а иницијативу је прихватила учитељица Снежана Лендић која води предшколски програм.

“Сматрам да требамо дати више подршке особама које имају сметње у развоју а овакви догађаји су права прилика за то”, додала је Антонић.

Сматра се да се у просјеку једно од 650 новорођене дјеце рађа са Дауновим синдромом. Тај поремећај спрјечава нормалан тјелесни и ментални развој дјетета. Даунов синдром сматра се једним од најчешћих генетских одступања при којем постоји вишак једног или дијела хромозома што узрокује различите проблеме у психофизичком развоју дјетета.

Узрок Дауновог синдрома открио је 1959. године француски генетичар Жером Лежен када је на 21. пару хромозома открио још један хромозом вишка – умјесто два ту су се налазила три хромозома, а у цијелој станици умјесто 46, укупно 47 хромозома.

Даунов синдром као назив за групу заједничких знакова и карактеристика потиче од енглеског доктора Џона Лангдона Дауна који је још 1866. године први описао синдром код особа са одређеним степеном поремећаја у развоју.

Свјетски дан особа са Дауновим синдромом први пут је обиљежен у Сингапуру 2006. године.