Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Освећен нови храм у Гламочанима

Освећен нови храм у Гламочанима

У Гламочанима је данас освећен новосаграђени Храм Свете Тројице чија изградња је завршена након пет година.

Свету литургију је служио и храм освештао епископ бањалучки Јефрем, уз саслужење архимандрита Теофила и протојереја ставрофора Воје Балабана.

Свечаном чину је присуствовало више свештеника из бањалучке епархије, начелник општине Млађан Драгосављевић и велики број вјерника овог краја.

Протонамјесник стапарске парохије, Младен Продановић, изразио је захвалност епископу Јефрему који је поред бројних обавеза широм бањалучке епархије дошао да освешта овај храм у дане празника над празницима – Васкрсења Христовог.

“У септембру 2018. године освештали сте темеље овог храма кога смо подигли на мјесту старог храма из 1980. године а кога је нарушио зуб времена и учинио неусловном за богослужење. Зато су се мјештани ових села потрудили и подигли у кратком временском року овај нови храм у слози и братској љубави. Благодарни смо Богу на овом дану сабрања и заједничке молитве”, рекао је протонамјесник Продановић.

Предсједник грађевинског одбора, Милош Гогић, каже да је изградња храма почела 2018. године и додаје да је, након шест година рада, око 200 домаћинстава Дугог Поља, дијела Бардаче и Гламочана добило своју богомољу.

“Прије пет година почели смо са првим радовима и исте године освештан је темељ. Наредне године смо почели изградњу и храм ставили под кров. По завршетку тих радова, 2020. године је завршено малтерисање, а прошле године је завршен иконостас. Вриједност радова је око 80.000 KМ. Захваљујем се свима који су дали допринос да храм у кратком року буде завршен”, рекао је Гогић.

Он истиче да је значајну помоћ пружила и Општина Србац која је обезбиједила комплетну грађу, асфалтирала прилаз цркви и паркинг.

“Помогли су нам и тадашња предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и Привредна комора Републике Српске”, рекао је Гогић.

Димензије новог храма су 11,30 пута 5,5 метара, а висина звоника са крстом износи 14 метара.