Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Освећен конак манастира Милошевац у Приједору, предстојатељ манастира епископ марчански Сава

Освећен конак манастира Милошевац у Приједору, предстојатељ манастира епископ марчански Сава

У Приједору је јуче освећен конак манастира Милошевац са зимским храмом у присуству више стотина вјерника Поткозарја. Обиљежена је и слава манастира посвећеног Покрову Свете Богородице а свету архијерејску литургију је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Поручено је да ће братство манастира бити на услузи вјерном народу за све његове духовне потребе.

“Поштујемо све вјере, али наша вјера је велико богатство са којим ми живимо и надам се да ће покољења која долазе иза нас ово светити, ово посјећивати, видјети, ово је наша историја и ово је наша стварност”, рекао је Гојко Глигић из Приједора.

Предстојатељ манастира је викарни епископ марчански Сава, а у Милошевац су стигли и монаси, међу којима су и сабраћа манастира Осовица.

“Очекујемо ми, као братија, на челу са нашим старјешином епископом Савом, да будемо на услузи вјерном народу за све његове духовне потребе и за све оно што буде у нашој могућности да принесемо и Богу и народу”, истакао је јеромонах Филарет Шарић.

Освећењу конака присуствовао је и архимандрит Теофил, настојатељ манастира Осовица, који је на свечаној академији поводом Kрсне славе Покрова Пресвете Богородице и Дана општине Србац награђен највишим општинским признањем, Повељом општине, а који због припреме церемоније у манастиру Милошевац није био у могућности да лично прими признање.

Изградња манастира Милошевац почела је у августу 2018. године. Саграђен је захваљујући помоћи Епархије бањалучке, републичких институција, локалне власти и вјерног народа.

“Слава Богу за све, слава Му за милост коју нам је дао да ми будемо та генерација православних Срба, којима је дата могућност да обнављају оно што је одавно порушено, да изграде оно што није било изграђено”, навео је епископ бањалучки Јефрем.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор поручио је да су се из духовног центра Поткозарја на најљепши начин послале поруке поруке мира и љубави.

“Велику захвалност дугујемо епископу бањалучком Јефрему, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и свим донаторима који су учествовали у изградњи овог манастира, који ће сигурно бити понос свих вјерника”, рекао је Јавор.

Оскудна свједочанства говоре о постојању манастира Милошевац у 16. вијеку. Наводно је срушен за вријеме Аустро-турског рата, крајем 17. вијека. У литератури се помиње у шематизму Митрополије дабробосанске за 1886. годину.