Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Освештана звона на новом храму у Ћукалима

Освештана звона на новом храму у Ћукалима

На храму Свете Великомученице Марине-Огњене Марије у Ћукалима данас су освештана два звона и служена прва света архијерејска литургија у новосаграђеном храму.

У присуству великог броја вјерника литургију је служио епископ бањалучки Јефрем уз саслужење јеромонаха Филарета из манастира Осовица, протојереја Жељка Сарића из Српца и протођакона Радојице Жаграна из Бањалуке.

Kума великог звона, чији дародавци су домаћице Ћукала, била је министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, а дародавац и кум малог звона професор др Миленко Kрајишник, предсједник Фискалног савјета Републике Српске и декан Економског факултета у Бањалуци.

Парох ножички, др Живко Илић, рекао је да су прије три године и седам мјесеци, тачније на обновљење Храма Светог Великомученика Георгија- Ђурђиц, 2019. године, освештани темељ за овај нови храм и захвалио свим вјерницима који су помогли његову изградњу као и епископу бањалучком што је дошао да освешта звона.

Након освештања звона и свете архијерејске литургије, епископ Јефрем је изразио наду да ће храм ускоро бити завршен и предат на употребу захваљујући се вјерницима на истрајности и вољи у изградњи нове светиње.

“Градња сама по себи није смисао, већ је смисао да се окупљамо, сабирамо и прије свега, Богу помолимо и заблагодаримо”, рекао је епископ Јефрем и додао да је изградња храма веома важна за вјернике и богослужбени живот у мјесту гдје живе.

Он је министру Зори Видовић и професору др Миленку Kрајишнику уручио награде – Архијерејску грамату признања за оданост према Светој цркви.

Видовић је изразила задовољство што су за кратко вријеме сви заједно успјели изградњу храма довести на садашњи ниво.

“Има још доста посла али уз Божју помоћ и труд свих нас, надам се да ћемо ускоро све успјети завршити. Мјештани Ћукала, који су најзаслужнији за све што је до сада урађено, имаће мјесто гдје ће моћи молитвено да се окупљају”, рекла је Видовић.

Професор Миленко Kрајишник рекао је да му је била част што је дао допринос у изградњи овог светог мјеста.

“Надам се да ћемо се овдје што прије окупити на освећењу храма, али и да ћемо се у будућности у овако великом броју окупљати у молитви и поводом неких других лијепих догађаја”, рекао је Kрајишник.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да се радо одазива на овакве скупове и да Општинска управа проналази начин да помогне изградњу и обнову светиња на подручју наше општине.

“Још једном се показала опредјељеност цркве да сабира народ и пропагира идеје вјере које ће прије свега наше грађане учинити још бољим члановима заједнице. Активности око изградње ове светиње заслужују све похвале, јер су показале уједињеност мјештана и учиниле их још сложнијим и одлучнијим да се учини нешто за своју мјесну и локалну заједницу”, рекао је начелник Драгосављевић.

Предсједник грађевинског одбора, Вид Петковић, каже да је рођен у Ћукалима и да су мјештани годинама прижељкивали богомољу у свом селу.

“У прошлости су постојали разни разлози који су спрјечавали изградњу цркве у нашем селу. Напокон смо дочекали овај радосни тренутак да звона цркве зазвоне и у Ћукалима. Ми нисмо богато село, али смо показали да можемо урадити оно што желимо када се ујединимо. Осим мјештана, у изградњи нам је помогло доста људи из иностранства, па се надамо да ћемо сви заједно овај велики посао завршити што прије. Рачунајући све радове који су изведени, до сада је уложено око 150.000 KМ, а требаће нам још средстава и људи вољних за рад, па позивам све који могу да нас подрже”, рекао је Петковић.

Данашњој свечаности су присуствовали и предсједник Скупштине општине Милош Будић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Радојица Видовић, одборник Скупштине општине Србац Синиша Пантелић, начелници општинских одјељења и други гости из разних дијелова Републике Српске и шире.

Изградња цркве у Ћукалима је почела 2019. године, а темеље је у новембру исте године освештао владика Јефрем.

На дан освештања темеља храма, Министарство финансија у Влади Републике Српске је обезбиједило донацију уз износу од 20.000 KМ за куповину дијела бакра за покривање храма. Такође је изградњу храма помогла Општина Србац у складу са својим могућностима и велики број вјерника својим прилозима.