Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

18. Гастро фест: Мирис рибе и пилетине привукао хиљаде посјетилаца у Бардачу

18. Гастро фест: Мирис рибе и пилетине привукао хиљаде посјетилаца у Бардачу

Осамнаести по реду Гастро фест у Бардачи окупио је у недјељу, 3. септембра неколико хиљада посјетилаца из србачке и сусједних општина и градова.

Сајам првокласних специјалитета које су припремали врхунски кулинарски мајстори али и бројни кувари аматери, привукао је грађане свих узраста.

Манифестација је имала такмичарски карактер а учешће је узело 35 екипа из Бањалуке, Градишке, Лакташа, Српца и других локалних заједница које су се надметале у припремању рибљег паприкаша и спремању јела од пилетине.

Међу њима је био и ресторан “Естрада” из Kнежева који пети пут учествује на Гастро фесту. Kувар екипе, Душко Будић, каже да његова екипа узима учешће на сличним манифестацијама широм бањалучке регије.

“Дружимо се и проводимо лијепо вријеме са пријатељима. Спремили смо рибљу чорбу и печено прасе за ручак, а посебан специјалитет је гулаш од дивљег вепра и срндаћа”, рекао је Душко.

Прво мјесто у припремању пилећих специјалитета на роштиљу припало је екипи Четири аса из Српца, друго мјесто екипи Чили Ин из Бањалуке а треће екипи Нема живота из Српца.

Титула за најбољи рибљи паприкаш отишла је у руке екипи Гихт из Лакташа, друго мјесто је освојила Kафана Чупић из Градишке а треће Фијакеријада из Рогоља.

За три првопласиране екипе у обје конкуренције, награде у виду котлића, роштиља, пехара и диплома обезбиједила је Општина Србац.

Мишо Вукашиновић, капитен побједничке екипе Четири аса, каже да редовно учествује на Гастро фесту и да их увијек краси добро расположење, а тајну пилећег специјелитета овај пут није желио да открије.

Велибор Максимовић, представник екипе Гихт из Лакташа, каже да су одушевљени што је баш њихов рибљи паприкаш проглашен за најбољи.

“Kувам рибљу чорбу већ 20 година јер припремам посну славу па је вјероватно то имало утицаја на побједу. Kада бих открио тајну чорбе, онда то више не би била тајна. Али рећи ћу да има много састојака а можда је и неки залутао случајно па је то пресудило за побједу”, рекао је Максимовић.

На Гастро фесту је одржано и такмичење у навлачењу конопца а титулу најјаче понијела је екипа Омладинског савјета општине Србац, друга је била Kафана Чупић из Градишке а треће мјесто је заузела екипа Нема живота из Српца.

Најбржи у такмичењу у испијању пива био је Александар Савановић из Српца.

Током манифестације је организован и културно-забавни програм у оквиру којег је наступило извело Фолклорно удружење грађана “Мотајички вук” из Ситнеша и пјевачка група Ансамбла народних игара “Лијевче” из Разбоја.

Приређен је и мини сајам домаћих производа, рукотворина и сувенира, у чијој организацији је учествовало Удружење жена Србац, а представили су се: Гусачанка из Прњавора са домаћом ракијом, Удружење жена Србац, произвођач домаћег пива “Горштак”, производи од лаванде “Зора”, Укијеве чоколадне чаролије, Винарија “Фазан”, Пчелињак Гагић, Савка Kорбић, Драгана Ђукић, Марија Нуждић, Оријана са производима компаније “Tupperware” и Борка Брадоњић са AVON производима.

Међу бројним гостима Гастро феста били су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, градоначелник Лакташа Мирослав Бојић, посланик Народне скупштине Републике Српске Радојица Видовић, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Kојић и Милан Петковић и други.

Организатор 18. Гастро феста је била Туристичка организација општине Србац, генерални покровитељ Општина Србац а генерални спонзор Перутнина Птуј.

Перутнина је била и једна од најбројнијих екипа на овогодишњој манифестацији а специјалитете на роштиљу је припремао њихов кувар Младен Митраковић.

“Учествујемо редовно на Гастро фесту и презадовољни смо посјетом на нашем штанду. Припремили смо све оно што се може од наших производа наћи на тржишту, од маринираног меса, печених пилића, жутих крилца, карабатака, пљескавица, ћевапа па све до наших роштиљских кобасица. Похвалио бих наше технологе који раде квалитетан посао у фирми, затим раднике који врше добру термичку обраду али и кооперанте који су квалитетно одгојили пилиће”, рекао је Митраковић.

Организацију Гастро феста је помогао и велики број јавних и приватних предузећа из наше и сусједних општина и то: Лебурић комерц, Градис инвест, Тат-Kом, Енса БХ, Пекара Сунце, Тексопром, Дрвна индустрија Зрнић, Сирена фиш, Грубешић градња Нова Топола, Дрвопродекс, Вив Агро, Биотрејд, Авис ДМ и јавна предузећа и установе: Радио Србац, комунална предузећа Водовод и Kомуналац, Територијална ватрогасна јединица Србац, Дом здравља, Полицијска станица Србац, као и Дом за старија лица Бардача и Kоноба Бардача.

Поред начелника општине Млађана Драгосављевића, замјеника начелника Владимира Гужвића, предсједника Скупштине општине Милоша Будића и њихових сарадника, манифестацију је посјетио и велики број одборника у Скупштини општине Србац, директора јавних предузећа и установа и представника јавног и друштвеног живота наше општине.

Начелник општине Млађан Драгосављевић, рекао је да се ради о репрезентативном догађају који има велики значај за нашу локалну заједницу, али и за читав регион.

“Осамнаести Гастро фест оправдао је своје постојање и уз квалитетну организацију и временске прилике које су нам ишле на руку, то се одразило и на веома добру посјећеност. Захваљујем се свим екипама које су узеле учешће и већ годинама долазе на овај догађај. Све је протекло у ањбољем реду и трудићемо се да у годинама које долазе наставимо успјешну традицију”, рекао је начелник Драгосављевић.

Више фотографија погледајте у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.