Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Општински штаб издао упозорење на опасност од поплава

Општински штаб издао упозорење на опасност од поплава

Штаб за ванредне ситуације општине Србац упутио је обавјештење за јавност у којем се каже да се, према прогнозама Републичког хидрометеролошког завода Републике Српске, у периоду од 16.01. до 20.01.2023. године очекују врло обилне кишне падавине уз јак олујни вјетар, прије свега у Херцеговини локално и до 250 л/м2, сарајевско-романијској регији и горњем Подрињу од 60-120 л/м2.

Ове кишне падавине захватиће и подручје наше општине али у знатно мањој количини, до 60 л/м2, а највеће количине падавина се очекују 17/18.01.2023. и то око 30 л/м2.

У циљу провођења правовремених припрема за први одговор на опасност од поплава начелник општине Србац Млађан Драгосављевић данас је, у својству команданта, сазвао сједницу Штаба на којој су донесени закључци:

  • да Начелник општине сходно Плану одбране од поплава и Плану приправности одмах донесе наредбу којом се у први степен приправности стављају професионалне и хитне службе, служба цивилне заштите и надлежне организационе јединице општинске управе, повјереници за заштиту и спасавање, привредне организације од посебног значаја за заштиту и спасавање које се ангажују у случају поплава ;
  • поменута наредба предвиђа провјеру исправности и комплетности материјално-техничких средстава предвиђених за употребу у случају опасности од поплава, попуну и припрему људства, провјеру и појачано осматрање стања водозаштитних објеката, провјеру и ажурирање планске документације, достављање извјештаја по елементима наредбе;
  • да се путем Радио Српца и званичне интернет странице општине Србац грађани упознају о могућој опасности од поплава са нагласком на бујичне поплаве и превентивним мјерама заштите и самозаштите.

Будући да најављене кишне падавине могу довести до настанка бујичних поплава и то посебно у вишим дијеловима наше општине, скреће се пажња становништву на потребу предузимања превентивних мјера заштите од поплава што се првенствено односи на уклањање физичких препрека и отпада у коритима ријека и других водотокова као и на припреме за дислокацију имовине у објекте више спратности.

Бројеви хитних служби

121- центар 121 Цивилна заштита
122- Полиција
123- Територијлна ватрогасна јединица
124- Хитна помоћ

Општинска цивилна заштита 051/740-001, локал 113.