Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Општина Србац уљепшава зелене површине у граду кроз ИЛДП пројекат

Општинска управа Србац обавезала се да ће сваке године засадити најмање 700 стабала различитог дрвећа широм општине а ове године ће бити посађено укупно хиљаду садница, захваљујући Пројекту интегрисаног локалног развоја (ИЛДП) кога заједнички реализују Влада Швајцарске и УНДП БиХ.

Ово је резултат данашњег потписивања Иницијативе за зеленију и одрживу будућност, као пројекта кога је покренуо УНДП БиХ са циљем смањења утицаја и прилагођавања посљедицама климатских промјена, те смањења ризика од катастрофа.

Изјаву су у згради Општинске управе потписали начелник општине Србац Млађан Драгосављевић и шеф канцеларије УНДП-а у Бањалуци, Горан Вукмир, у присуству предствнице Регионалне канцеларије УНДП Тање Михајловић и начелника Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марка Михољчића.

Након озваничења сарадње, начелник општине Млађан Драгосављевић и шеф канцеларије УНДП Горан Вукмир симболично су засадили неколико садница туја у дворишту Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Српцу.

Начелник Млађан Драгосављевић је рекао да је локална управа набавила 700 садница, у сарадњи са Шумском управом, чија садња је извршена протеклих седмица на јавним површинама и другим локалитетима, а кроз ИЛДП пројекат ће бити обезбијеђено додатних 300 садница.

„Већ смо до сада засадили око 200 садница туја и преко 400 садница јавора, храста, трешње и јабуке, као и стотињак садница брезе, багрема, каталпе и руја. Будући да смо опредјељени да сваке године озеленимо јавне површине у граду и на овај начин спријечимо негативне ефекте климатских промјена, добићемо још 300 садница, туја, платана и црвенолисног јавора у контејнеру, на чему се захваљујем УНДП-у и Влади Швајцарске који реализују овај пројекат“, истакао је начелник Драгосављевић.

Он је посебно нагласио добру сарадњу са УНДП-ом на читавом низу пројеката у посљедњих пар година који су допринијели модернизацији локалне управе, побољшали развој инфраструктуре, унаприједили пољопривредну производњу и друге сегменте живота и рада у Српцу.

Шеф канцеларије УНДП-а у Бањалуци, Горан Вукмир, рекао је да је УНДП у значајној мјери помогао локалним заједницама да побољшају енергетску ефикасност, јавну расвјету, стратешко планирање, развој приватног сектора, пољопривредне производње и других области, те додао да је Иницијатива за зеленију и одрживу будућност само наставак успјешне сарадње са општином Србац, као дугогодишњим партнером.

„Ову Иницијативу смо покренули прошле године са циљем да засадимо што већи број стабала на различитим локацијама како бисмо ојачали отпорност на климатске промјене и смањили ризик у подручјима на којима су присутне временске непогоде, нарочито тамо гдје може доћи до стварања клизишта, јер пошумљавање може спријечити или смањити посљедице“, рекао је Вукмир.

Он је додао да је кроз ИЛДП пројекат, уз подршку Владе Швајцарске и УНДП-а, прошле године засађено 10 хиљада стабала широм БиХ а ове године се надају да би та цифра могла достићи 40 хиљада.

Један од закључака са данашњег догађаја је да се садњом дрвећа, поред спрјечавања клизишта и ерозије тла, као и смањења ризика од поплава, обогаћује ваздух, смањују температуре љети, у градским зонама смањује се бука, омогућава да земља упије већу количину воде, одржава се биолошка активност, доприноси духовној, културној и социјалној вриједности.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *