Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Општина Србац учествује у пројекту јачања улоге мјесних заједница

Општина Србац учествује у пројекту јачања улоге мјесних заједница

У организацији Савеза општина и градова Републике Српске данас је у Српцу одржана презентација пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”.

Циљ пројекта је побољшање квалитета живота грађана БиХ, кроз јачање локалне инфраструктуре и услуга те повећање демократске одговорности и социјалне укључености.

Пројекат је осмишљен с циљем да подстакне већи ангажман грађана у општинском одлучивању, пружању квалитетних комуналних и социјалних услуга, те у провођењу локалних развојних иницијатива, при чему се ревитализација мјесних заједница сматра кључним средством за постизање тих циљева, рекла је Сања Kрунић, пројект менаџер и координатор за обуку изабраних званичника.

“У оквиру овог пројекта кога финансирају Владе Швајцарске и Шведске, а имплементира УНДП БиХ, данас смо организовали обуку за изабране званичнике у Српцу. Циљ је да се одборници упознају са новим моделом функционисања мјесних заједница, како би се код њих подигла свијест о значају активног ангажмана грађана у развоју локалне заједнице. Општина Србац је једна од 11 јединица локалне самоуправе у Републици Српској које су укључене у овај пројекат и на тај начин има прилику да кроз ову нову методологију унаприједи улогу своје 22 мјесне заједнице”, рекла је Kрунић.

Kоординатор овог пројекта на подручју општине Србац је Далибор Kошутић који је истакао важност мјесних заједница у процесу одлучивања на нивоу локалне заједнице.

“Тренутно улога мјесних заједница није на оном нивоу који заслужује. Сматрам да оне представљају важну карику између становника и локалних изабраних званичника. Општина Србац је ушла у имплементацију друге фазе пројекта и самим тим показала да има намјеру да постојећу улогу мјесних заједница дигне на виши ниво. Надам се да смо на добром путу да усвојимо нове алате и визије, да примјенимо добре праксе из окружења у циљу унапређења рада локалне заједнице”, рекао је Kошутић.

За три најбоље локалне заједнице које испуне одговарајуће критеријуме предвиђени су грантови у износу од 30, 25 и 20 хиљада KМ.

Данашњој презентацији, коју је извео Драган Вујић из Градске управе Бијељина, присуствовали су замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, потпредсједник Скупштине општине Славица Дабић, секретар Скупштине општине Срђан Бркић, начелници општинских одјељења и дио одборника Скупштине општине Србац.