Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Општина Србац новим пројектом омогућује квалитетнију расвјету и веће уштеде

Општина Србац новим пројектом омогућује квалитетнију расвјету и веће уштеде

Општинска управа Србац узеће учешће у пројекту „URBANLED“ (енергетске ефикасности у јавној расвјети) којим ће се омогућити уштеде у трошковима електричне енргије и квалитетнија расвјета на цјелокупном подручју општине Србац.

Ово је један од закључака са данашње 12. редовне сједнице Скупштине општине Србац на којој су одборници дали сагласност на учешће у овом пројекту.

Ради се о „ESCO“ (Energy Service Company) моделу финансирања од стране УНДП БиХ који је понудио општини Србац да буде дио пројекта енергетске ефикасности у јавним објектима.

„У склопу пројекта ћемо замијенити расвјету на територији цијеле општине, односно сва расвјетна тијела која су велики потрошачи са оним који мање троше електричне енергије. Одабрана „ESCO“ фирма се у својој понуди и према потписаном уговору обавезује да ће замијенити опрему и исту одржавати, а трошак општине Србац се неће мијењати, јер ће се пројекат финансирати из уштеда у потрошњи“, рекао је замјеник начелника општине Владимир Гужвић.

Он додаје да ће Општина Србац у одређеном проценту учествовати у овом пројекту, добија се и грант од УНДП БиХ, а остатак ће бити финансиран из уштеда у потрошњи.

„Овај модел финансирања је актуелан посљедњих година и прилично је заживио у Србији и Хрватској, а однедавно и у БиХ. Надамо се да ћемо се сусретати са оваквим моделом и код будућих пројеката, нарочито када је ријеч о екологији, енергетској ефикасности зграда и других објеката, гдје се захтјева већа ангажованост средстава а има могућност уплива приватног капитала, уз то да сви остваримо бенефите и побољшамо нашу услугу“, рекао је Гужвић.

Одборник Александар Бабић је похвалио Општинску управу која је аплицирала на овај пројекат и додао да је још прије двије године кренула са процесом реконструкције јавне расвјете и да се већ виде значајне уштеде.

„Kао резултат тога, локална управа је донијела одлуку да ослободи мјештане по селима плаћања јавне расвјете чиме је учинила значајан уступак“, истакао је Бабић.

На данашњој сједници усвојен је и Програм текућег одржавања водних објеката у 2022. години, односно објеката у заштићеним хидромелиорационим системима србачке и ножичке равни и система Ситнеши-Повелич, те Лијевча поља, као и поплавних подручја, са планом извођења радова на каналској мрежи до краја ове године.

Одборник Јордан Kуваља рекао је да је на сједници скупштинског Савјета за пољопривреду, између осталог, предложено да се за наредну годину уврсти одржавање водотока на релацији Kукуље-Лилић-Разбој, односно ријечица Криваја и Матура, који је већ дуго запуштен.

„То је дио водотока од прије четири деценије, када се од Врбаса снабдијевала Бардача. Није дуго одржаван и приликом првих већих поплава, као што су оне из 2014. године, могло би доћи до плављења. Будући да се средства планирају годину дана унапријед, било би добро да и овај водоток у дужини од око седам километара буде уврштен за идућу годину“, рекао је Kуваља.

Одборници су усвојили и информацију о утрошку новчаних средстава за пројекте омладинских неформалних група у 2021. години.

Одборник Александар Бабић похвалио је 14 омладинских група, узраста од 15 до 30 година, које су аплицирале креативне приједлоге и идеје са циљем унапређења животне средине и квалитетнијег провођења слободног времена.

„Средства која су одобрена обезбијеђена су буџетом за прошлу годину и износила су 12 хиљада KМ, а похвалио бих одлуку начелника, који је на приједлог комисије планирана средства увећао за хиљаду KМ како би сви пројекти могли бити реализовани“, рекао је Бабић.

Он је похвалио и одлуку о усвајању календара културних и спортских манифестација у овој години по којем је предвиђено да се суфинансирају чак 44 манифестације на подручју општине Србац.

„У посљедње двије године доста догађаја је било отказано због пандемије вируса корона. Драго ми је што је ове године њихов број већи и надам се да ће углавном све бити одржане. Ставка у буџету за ову намјену износила је 20 хиљада KМ, али се пријавио већи број група, тако да је начелник са сарадницима обезбиједио додатних пет хиљада KМ како би дјелимично помогао финансирање ових манифестација“, рекао је Бабић.

Без расправе је усвојена одлука о утрошку средстава за награде матурантима у прошлој години у износу од пет хиљада KМ.

Усвојена је и информација о резултатима анкете о задовољству грађана комуналним услугама која је спроведена у оквиру пројекта МЕГ 2 у којем учествује општина Србац и одлука о приступању продаји неизграђеног грађевинског земљишта у индустријској зони Црнаја, путем лицитације, за изградњу пословно-производног објекта, инкубаторске станице, за потребе Перутнине Птуј Повелич-Србац.

О осталим важнијим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима.

Извјештај о одлуци о прихватању средстава за куповину објекта Аутобуске станице Србац и припадајућег грађевинског земљишта можете прочитати ОВДЈЕ.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish