Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржан састанак локалног кризног штаба за контролу афричке куге свиња

Одржан састанак локалног кризног штаба за контролу афричке куге свиња

Због појаве афричке куге свиња (АKС) на територији Градишке, данас је одржана сједница локалног кризног штаба за контролу АКС кога је формирао начелник општине Млађан Драгосављевић.

На сједници је констатовано да за сада нема регистрованих случајева на подручју србачке општине, али се предузимају мјере како би се правовремено реаговало уколико би се у наредном периоду, ова заразна болест, након Бијељине, Угљевика и Лопара, појавила и у Српцу.

„Утврдили смо план активности како не бисмо неспремно дочекали ову кризну ситуацију и активно пратимо стање на терену у сарадњи са надлежним стручњацима и организацијама, како на локалном, тако и на републичком нивоу“, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Ветеринарски инспектор Ненад Вујинић рекао је да је фармерима још раније, након појаве ове заразне болести у Бијељини, достављено упутство, односно наредба о мјерама за спрјечавање појаве и рано откривање уноса вируса АKС у Републици Српској.

„На фармама морају бити проведене све могуће биосигурносне мјере у смислу дезинфекције дезбаријера на фармама и возилима а потребно је и ограничити непотребно кретање животиња, чак и на територији наше општине, све док се не донесу нови закључци након оперативног рада на терену“, рекао је Вујинић.

Kако је наведено, потребно је обратити пажњу и на исхрану свиња, јер се болест преноси и путем производа од инфицираних свиња, прије свега недовољно термички обрађеним отпадом а преноси се и путем обуће и одјеће.

Такође је потребно забранити улазак на фарму свим лицима која нису власници или запосленици на фарми а од стране припадника Полицијске станице Србац биће вршене појачане контроле превоза и транспорта свиња, које ће бити могуће само уз увјерење о здравственом стању животиња издато од стране надлежног ветеринара.

„Болест се не преноси на људе и на друге животиње а искоријењује се на фармама домаћих свиња еутаназијом на зараженој фарми, док се код дивљих свиња болест веома тешко искоријењује, јер нема ефикасног лијека нити вакцине. Болест се преноси директним контактом са инфицираним свињама“, истакао је Вујинић.

У случају појаве болести, заражена свиња постаје депресивна, престаје да једе и групише се, а у перакутном облику болести могу угинути прије појаве клиничких симптома болести. Животиње које преживе више од једног дана тешко дишу, тешко се крећу и тетурају, јавлја се црвенило коже, нарочито у подручју абдомена и по екстремитетима.

„У случају да фармер примијети неки од симптома код животиња, потребно је да се у што краћем року обрати надлежном ветеринару или ветеринарској служби како би се жариште што прије лоцирало и провеле све мјере за сузбијање даљег ширења заразе“, навео је Вујинић.

За сва додатна питања или нејасноће фармери се могу обратити ветеринарском инспектору или у Одјељењу за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац.