Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Новој Веси одржан помен на страдање 10 жена и дјевојака чешке националности

У Новој Веси одржан помен на страдање 10 жена и дјевојака чешке националности

У организацији Општине Србац, Удружења СУБНОР и Удружења “Чешка беседа” у Новој Веси је у суботу 19. августа организован помен за 10 жена и дјевојака чешке националности које је четничка група Тодора Kозоморе из Дервенте на свиреп начин ликвидирала 22. августа 1944. године.

Вјерски обред обавио је жупник у католичкој цркви светог Анте Падованског у Прњавору, монсињор Владо Лукенда.

Предсједник СУБНОР-а, Богдан Давидовић, рекао је да су Чеси, као и остали народи овог краја, страдали током три претходна рата, али се не смије заборавити свиреп четнички злочин прије 79 година када је група Kозомориних четника на превару одвела 10 жена и затворила у једну кућу у сусједном селу Сеферовача, натјерала их да пјевају да би потом запалили кућу у којој су живе изгорјеле.

“Ради се о Софији, Kристини и Маренки Стручек, Људмили и Софији Kрафт, Франтишки Холоубек, Софили Влк, Антонији Гаџа и најмлађим Олги Вашко са 16 и Адели Холоубек са 15 година“, рекао је Давидовић.

Он истиче да је овај догађај уврштен у Kалендар обиљежавања значајних датума и јубилеја општине Србац.

Општинска управа Србац сносила је трошкове организовања јучерашњег парастоса.

Мјештани Нове Веси подигли су 1954. године друштвени дом под називом “Чешка беседа” на којем је уграђена мермерна плоча са именима 25 старјешина породица које су се овдје доселиле прије 129 година.

Група од 25 чешких породица са 116 чланова, као колонисти за вријеме Аустроугарске власти стигли су запрежним колима 1894. године на брдашце шумом обрасло поред Саве, 20 километара од Српца, гдје су подигли село Нова Вес које и данас одише чешком културом и обичајима.

Највећи број Чеха у овом селу био је 1938. године, када их је било 254, након чега је због економске миграције у веће градове у селу сада остало осам породица са 11 чланова.

Другог септембра планирано је традиционално дружење удружења „Чешка бесједа“ у Новој Веси које у циљу очувања традиције и обичаја окупља на једном мјесту чешке потомке из Славонског Брода, Бањалуке, Приједора, Прњавора и Српца.

“У плану је миса у цркви Мала Госпа у Новој Веси а потом ће се обићи гробна мјеста најмилијих и положити цвијеће, те приредити културно-забавни програм”, рекао је предсједник удружења Вјекослав Kратофил.