Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржан парастос за погинуле борце из Ситнеша

Одржан парастос за погинуле борце из Ситнеша

Борачка организација општине Србац данас је у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Ситнеши организовала парастос за шест погинулих бораца Војске Републике Српске из овог села.

Почаст је одата за Ненада Вујића који је погинуо 11.5.1994. године на требавском ратишту, Саву Берића, Душана Савандића и Божу Бабића који су нестали и Милана Новаковића који је погинуо 10.9.1995. године на озренско-возућком ратишту, те Влајка Новаковића припадника Прве србачке лаке бригаде који је умро 1995. године.

Помену су присуствовале породице погинулих бораца, мјештани Ситнеша, делегација Општине Србац на челу са начелником Одjељења за општу управу Душком Митрићем, представници Борачке организације општине Србац, Мјесне борачке организације Ситнеши, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а и делегација Младих социјалдемократа Србац.

Парастос је служио свештеник Ненад Ђурић који је рекао да туга за погинулима никада неће проћи а да је на нама да чувамо слободу и отаџбину за коју су они дали живот.

“У свим временима била су одређена искушења са којима су се људи суочавали, али она највећа и најтежа су била она у вријеме рата. Стојећи овдjе на овом мјесту, иако је прошло толико година откако су ови борци пали за своју вјеру и отаџбину, тешко је наћи било какву ријеч утјехе, јер иако вријеме пролази, нема тих ријечи које би могле да исцијеле рану. Kада људи у већини схвате да је човјек човјеку ближњи, а не вук и непријатељ, онда ће ратова бити мање или их неће уопште бити. Гдjе је гроб, ту је и плач, а мајке су најтужније што без синова остадоше, а сахрањена слобода вапи за васкрсењем”, рекао је Ђурић.

Он је додао да су погинули борци одговорили позиву и освјетлили своја имена која ће бити уписана у књигу вјечности.

Почаст је данас одата и за 113 жртава Другог свјетског рата а пригодне рецитације родољубивих пјесама извели су ученици Основне школе “Вук Kараџић” из Ситнеша.