Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржан парастос за погинуле борце из Влакнице

Одржан парастос за погинуле борце из Влакнице

У организацији Борачке организације општине Србац и Мјесне борачке организације Kобаш у Влакници је данас служен годишњи парастос за четворицу бораца из овог села који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос је почео минутом ћутања за све погинуле и умрле борце Војске Републике Српске.

Свештеник Славиша Топић из Kобаша одао је помен и за 17 погинулих бораца у Другом свјетском рату.

Заједничко спомен обиљежје у Влакници борцима протеклих ратова представља јединствену цјелину са двије плоче. На доњој су исписана имена жртава НОР-а а на горњој су уклесани ликови и имена Симе Гужвића, Милана Дринића, Раденка Драгојевића и Милована Аривука који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Цвијеће су положиле породице погинулих бораца, заједничка делегација Општине Србац и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, делегације Борачке организације општине Србац, Мјесне борачке организације Kобаш, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, СУБНОР-а и Мјесне заједнице Kобаш.

Податке о борцима из Влакнице који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату прочитао је предсједник Предсједништва Борачке организације Србац, Драган Алексић.

Симо Гужвић, рођен 20. јануара 1962. године, припадник Прве Србачке лаке пјешадијске бригаде, трагично је изгубио живот у Влакници 03.02.1994. године.

Милан Дринић, рођен 12. октобра 1966. године, погинуо је у Орљанима 30. новембра 1994. године као припадник Студентске бригаде Војске РС.

Раденко Драгојевић, рођен 9. септембра 1961. године, погинуо је на озренско-возућком ратишту 21.6.1995. године. Био је припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Милован Аривук, рођен 15. октобра 1954. године, погинуо је као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде 9. новембра 1994. године на озренско-возућком ратишту.

Предсједник Борачке организације општине Србац, Горан Плотан, рекао је да су борци овог краја дали велики допринос одбрани Републике Српске и задатак свих је да чувају успомене на њихове ликове и дјела.

“Данашњи датум је од великог је значаја јер су погинули борци из Влакнице дали немјерљив допринос стварању Републике Српске. Драго ми је да међу присутнима има и њихове дјеце. Не заборавите жртву наших сабораца која је огромна. Дали су оно највриједније што су имали за нашу слободу и наше потомке који требају у будућности јачати Републику Српску како би била слободна и просперитетна држава. Надам се да ће младе генерације наставити оно што смо ми започели и знати цијенити слободу коју имамо“, рекао је Плотан.

Помен је организован у складу са Kалендаром обиљежавања значајних датума и јубилеја.