Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржан парастос за девет погинулих бораца из Повелича

Одржан парастос за девет погинулих бораца из Повелича

Борачка организација општине Србац, у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Повелич, организовала је данас парастос за погинуле борце Војске Републике Српске из Повелича, Јована Игњатића, Перу Савића, Жељка Kрашевца, Славка Стећука, Петра Голића, Драгољуба Антонића, Владу Лазића, Далибора Јаковљевића и Драгана Kљајчина.

Цвијеће су на спомен обиљежје положиле породице погинулих бораца, делегације Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Равногорског покрета отаџбине српске и Уједињеног равногорског покрета отаџбине Српске, Другог батаљона Србачке лаке бригаде и Мјесних борачких организација Повелич, Ножичко и Србац.

Парастос је служио протојереј Жељко Сарић.

У име Борачке организације присутне је поздравио предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца, Бранко Граховац, који је рекао да је велика обавеза сјећати се и помињати оне који су положили животе за Републику Српску и слободу њених грађана.

“Можда наше млађе генерације нису свјесне слободе коју данас уживамо. Наша је обавеза да се сјећамо и помињемо непрестано наше погинуле, јер оно што су учинили за нас, нашу дјецу и покољења је нешто што је најсветије. Мораћемо заједно више порадити на томе јер српски народ кроз историју никад није био освајач. Увијек смо бранили гробове наших очева и дједова и омогућили слободу за будућа покољења. Обиљежавањем ових парастоса и чувањем сјећања та слобода неће доћи у питање”, истакао је Граховац.

Мјештани Повелича дали су немјерљив допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату. Из овог мјеста своје учешће у рату је узело 320 бораца и то 246 бораца из Повелича, 64 борца из Брезовљана и 10 бораца из Црнаје.