Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржан округли сто у Српцу: Слијепима и слабовидима омогућити веће шансе за запослење

Проблем запошљавања слијепих и слабовидих лица у Републици Српској присутан је већ годинама због чега се траже повољна рјешења како би што већи број њих добио посао, али се не успијева из разних разлога.

Ово је један од закључака са данашњег округлог стола на тему положаја слијепих и слабовидих у друштву и изналажења могућности за њихово запошљавање који је одржан у згради Општинске управе Србац.

Округли сто је организовала Општинска организација слијепих и слабовидих лица Србац а позиву за учешће одазвао се и предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић који је рекао да у Републици Српској тренутно има око 300 незапослених особа из категорије слијепих и слабовидих лица, од којих барем половина активно или повремено тражи посао, али не наилазе на разумијевање друштвене заједнице.

„Иако се за њихово запошљавање обезбјеђују разни подстицаји, уз могућност поврата доприноса, послодавци и приватни субјекти не одлучују се да их запосле јер сматрају да нису стручни и не баратају довољно новим технологијама. Годинама смо инсистирали да се у оквиру постојећег закона донесе посебан члан којим ће се приоритетно запослити лица са највећим степеном инвалидности, али то до данас није регулисано“, рекао је Сузић.

Он истиче да је од 1954 члана Савеза слијепих РС, који дјелују у 22 општинске организације, око двије трећине слијепо а једна трећина слабовидо, од чега је 56 одсто мушкараца а 44 одсто жена.

Сузић каже да су на многим јавним расправама и дебатама предлагали измјену и допуну законских рјешења у корист слијепих и слабовидих, али да у томе Република Српска и даље заостаје за земљама у окружењу.

„Kвотни систем захтјева да се на 16 радника запосли једно лице са инвалидитетом али се то игнорише. Било је предвиђено и формирање радних центара за теже инвалиде, међутим све је остало само на папиру. Покушали смо уз помоћ надлежног фонда да обезбиједимо средства за самозапошљавање за око 50 наших чланова у протеклих десетак година, али средства од 2500 KМ коју су добијали су недовољна за озбиљнији бизнис. Морамо створити амбијент да се лица са инвалидитетом не третирају као социјални случајеви већ као сви остали грађани“, нагласио је Сузић.

Округлом столу је присуствовао и директор Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ из Дервенте, Владан Поповић, који је рекао да у њиховој установи дјелује основна и средња школа за слијепу дјецу из цијелог региона као и заштитна радионица у којој се запошљавају слијепа и слабовида лица са ограниченим радним способностима.

„Од фебруара је наша установа постала један од четири ресурсна центра у Републици Српској за подршку предшколским и основношколским установама које похађају слијепа и слабовида дјеца и ученици, у чему имамо подршку ресорног министарства. У центру радимо индивидуално са ђацима и савјетодавно са наставним радницима и помажемо им да лакше савладају наставни процес“, рекао је Поповић.

Секретар Општинске организације слијепих и слабовидих лица Србац, Санела Жујић, рекла је да ова организација постоји од 2003. године и тренутно окупља 34 члана, и додала да их је много више јер не желе да се зна за њих.

„Многи се осјећају усамљено и одбачено од друштва, као што сам се некад можда и сама осјећала. Зато се као организација боримо да се наши чланови што више социјализују и да их друштво прихвати такве какви јесу и помогне им да дођу до запослења и ријеше своје егзистенцијално питање“, рекла је Жујић.

У овом тренутку потребно је ријешити питање запослења за четири незапослена лица из категорије слијепих и слабовидих у Српцу, о чему је говорио предсједник организације Божидар Дринић. Према његовим ријечима, неки од њих раде тешке физичке послове и потребан им је премјештај док су други незапослени и поред покушаја да дођу до посла.

„Наше друштво треба да се побрине не само за слијепе већ за све особе са хендикепом како би им омогућиле да живе од свог рада. Некима који то нису у могућности из одређених разлога, омогућили смо да се пензионишу прије времена“, рекао је Дринић и додао да се на овом проблему планира озбиљније порадити кроз републичку стратегију запошљавања особа са инвалидитетом.

Руководилац Бироа рада у Српцу, Миланка Шњегота Срдић, која је присуствовала данашњем скупу, рекла је да постоји могућност да се преко јавних позива које је недавно расписао Завод за запошљавање РС одобре средства за једног члана општинске организације слијепих и слабовидих из Српца.

„Најављено је да ће бити поднесен захтјев за самозапошљавање једног лица и у том случају би могао бити одобрен износ од пет хиљада KМ“, рекла је она.

Округлом столу су присуствовали и представници политичких партија СДС, ПДП и ДНС, будући да је позив за учешће упућен и политичким субјектима у Српцу. Они су упутили неке од приједлога, попут рјешавања питања адекватног простора за рад слијепих и слабовидих у Српцу.

Замјеник начелника општине Србац, Владимир Гужвић, који је такође учествовао у раду, рекао је да су представници ове организације већ ступили у контакт са начелником по том питању и да се ради на проналажењу новог простора, јер је постојећи неуслован и нема ни мокри чвор.

Гужвић је рекао да је општинска власт подржавала рад ове организације у претходним годинама, како по повећању буџетских издвајања, тако и кроз финансирање њихових културно-спортских манифестација.

„Сматрам да смо учинили значајнији искорак у подршци овој категорији становништва, а иако средства можда још увијек нису довољна за све њихове потребе, важно је да се постепено повећавају и да је обезбијеђена њихова редовност у исплати. Такође смо спремни да пружимо подршку њиховом запошљавању и омогућимо подстицаје у привреди за ове намјене, односно да значајније стимулишемо неког од привредника који је спреман да запосли слијепе и слабовиде, о чему би се могло разговарати на једној од наредних скупштина“, рекао је Гужвић.

На данашњем округлом столу похваљени су напори локалне власти да се укључи у рјешавање ове проблематике а изнесене су и похвале за рад општинске организације слијепих и слабовидих за коју је предсједник Савеза слијепих РС Бранко Сузић рекао да се по резултатима и агилности у раду налази на осмом мјесту од 22 организације у Републици Српској.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *