Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржано дружење припадника чете Војне полиције Прве србачке лаке пјешадијске бригаде

Протеклог викенда одржано је окупљање и дружење припадника чете Војне полиције прве Србачке лаке пјешадијске бригаде.

Дружење се традиционално одржавало након завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата а прекинуто је 1998. године и након 23 године поново је настављено, овог пута са намјером да заиста постане традиција.

Припадници чете Војне полиције су се окупили на централном спомен обиљежју у Српцу гдје су полагањем цвијећа и паљењем свијећа одали поштовање погинулим саборцима.

Окупљенима се обратио ратни командир чете Вељко Станишљевић, који је саборце подсјетио на ратни пут јединице.

„Војна полиција дјеловала је откад и бригада. Наше дужности су биле разноврсне: дежурства, потраживања, контрола саобраћаја, патроле, оперативни рад на терену, обезбјеђење командних мјеста и друго. Међутим, када је било неопходно, све те обавезе стављане су у други план јер је јединица често одлазила на линију фронта. И то се све чешће и чешће дешавало. Нашу јединицу није мимоишло готово ни једно ратиште. На сваком од њих, од Бијелог брда, Влашића, Орашја, Требаве, Тешња, Kотор Вароша, Србобрана, па све до Возуће и Градачца храбро смо се борили, бивали рањавани и губили животе. Kроз чету војне полиције прошло је око 120 војних полицајаца, 49 их је рањено, а двојица су бранећи Возућу изгубили животе”, рекао је Станишљевић који се присјетио и првог командира чете, покојног Момира Бабића.

Дружење сабораца из Војне полиције је имало и хуманитарни карактер. Прикупљен је износ од 300 KМ који су уплатили Фонду солидарности Борачке организације општине Србац.

Предсједник Борачке организације Горан Плотан, и сам припадник чете Војне полиције, истакао је захвалност на овој акцији.

„У току дружења кренуо је разговор о активностима Борачке организације и Фонда солидарности на рјешавању стамбене проблематике најугроженијих сабораца. Врло брзо се родила идеја да се на лицу мјеста организује прикупљање добровољних прилога и сакупљен је износ од 300 KМ који ће пуно значити за реализацију програмских активности Фонда“, рекао је Плотан.

На крају дружења договорено је да се наредни састанак припадника чете Војне полиције организује следеће године у мају, првог викенда након Ђурђевдана.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *