Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржане обуке о пластеничкој производњи у склопу пројекта Општине Србац и ИРБ РС

У оквиру пројекта „Развој пластеничке производње на подручју општине Србац“,  у четвртак 11. фебруара су одржане двије обуке за 25 корисника којима су одобрени пластеници површине 100 квадратних метара са системом за наводњавање и садним материјалом.

Општина Србац реализује овај пројекат у сарадњи са Фондом за развој и запошљавање Републике Српске, којим управља Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, а уговор о додјели бесповратних финансијских средстава потписали су 3. августа прошле године начелник општине Млађан Драгосављевић и представници Фонда.

Обуке су одржане на тему „Технологија производње поврћа у пластенику“ и „Могући проблеми у току производње поврћа у пластенику“ – љетни циклус производње, а предавач је био дипломирани инжењер пољопривреде Драшко Башић.

Предавању је присуствовао и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Општине Србац, Марко Михољчић, који је рекао да се ради о средствима из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској у 2019/2020. години. Вриједност пројекта износи 76 хиљада KМ од чега бесповратна средства износе 53.196 KМ а остатак ће обезбиједити корисници пројекта.

„На јавни позив кога је расписала Општина Србац пријавило се 47 пољопривредника од чега су за 25, који су задовољили прописане критеријуме, одобрени пластеници са пратећом опремом. У складу са временским условима, очекујемо да пластеници буду постављени до краја фебруара а у плану је и додјела садног материјала у вриједности од 200 KМ за сваког корисника“, рекао је Михољчић.

Према његовим ријечима, за кориснике ће поред обуке бити организован и обилазак пластеника од стране стручног предавача Драшка Башића од којег ће на лицу мјеста добити додатне сугестије и упуте који ће им бити од користи у будућој пластеничкој производњи.

Подносиоци захтјева морали су испунити услов да располажу земљиштем погодним за постављање пластеника, да имају регистровану пољопривредну дјелатност или су сагласни да ће прије додјеле пластеника и пратеће опреме регистровати пољопривредну дјелатност, да су сагласни да суфинансирају набавку пластеника и пратеће опреме, те да припреме земљиште на којем ће бити монтиран пластеник, као и цемент и шљунак за бетонске стопе.

Kорисници којима нису одобрени пластеници на овом јавном позиву имају прилику да се пријаве за другу фазу овог пројекта која ће се реализовати на прољеће, а којом ће бити омогућено да још 30 домаћинстава добије пластенике површине 100 квадратних метара.

Пројекат се финансира од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу и Развојног програма Уједињених нација УНДП БиХ, а реализује уз подршку Министарства управе и локалне самоуправе РС и Министарства финансија РС.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *