Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржана обука за пољопривреднике о апликацији AgroLIFE и кориштењу података са метео станица

Одржана обука за пољопривреднике о апликацији AgroLIFE и кориштењу података са метео станица

У скупштинској сали у Српцу данас је одржана обука за кориштење апликације AgroLIFE и кориштење података са метео станица које прате параметре од значаја за пољопривредну производњу.

Ради се о пројекту „Дигитализација општинског управљања земљиштем“, који је подржан кроз Програм развојног партнерства (develoPPP.de) Њемачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ), а који спроводе Немачка развојна сарадња (GIZ), TeleGroup и NALED.

Метео станице су почетком јануара пуштене у рад и налазе се у Лилићу, Црнаји, Ситнешима и Kоровима.

Оливера Радић, руководилац Центра за управљање пројектима и анализама при Привредној комори Репулике Српске, каже да увођење дигитализације има вишеструк значај у модернизацији и правовременом доласку до важних информација за пољопривредне произвођаче и локалну самоуправу.

“Данас смо пољопривредне произвођаче упознали са могућностима кориштења података са метео станица које смо инсталирали на четири локације на подручју Српца. Циљ пројекта је дигитализација општинског управљања пољопривредним земљиштем, а подршка, имплементатор и координатор свих активности је Привредна комора Републике Српске и БФЦ мрежа. У пројекту учествују општине Србац и Брод и градови Приједор и Требиње. Захваљујући овом пројекту смо развили заједничку платформу намијењену, прије свега, пољопривредним произвођачима за дигитално управљање пољопривредним земљиштем, а платформу користе и јединице локалне самоуправе за располагање свим потребним подацима када су у питању закупци и информацијама које су везане за давање земље у закуп”, каже Радићева.

Она додаје да у оквиру пројекта учествује и Министарство пољопривреде, шумарства и вовдопривреде Републике Српске.

У име компаније TeleGroup, презентацији је присуствовала Ана Марија Антић која је развила софтвер “AgroLIFE” и која каже да је повод за данашњу обуку било постављање најсавременијих метео станица које ће пољопривредницима бити од великог значаја приликом планирања послова током цијеле године.

“Метео станице прикупљају податке о микроклиматским условима у реалном времену и приказују их кроз софтвер AgroLIFE. Такође, на основу тих података, креира се временска прогноза, предвиђају се услови за појаву одређених болести и штеточина којих у софтверу има 95 за 23 различите културе. На основу ових података, осим временске прогнозе, предвиђају се услови за планирање радова што ће пољопривредницима помоћи да боље планирају своју производњу и праћење усјева, јер су метео станице изузетно модерне и прецизне, тако да је путем платформе могуће пратити више важних параметара за што успјешнију пољопривредну производњу”, каже Антићева.

Према њеним ријечима, у Србији је постављена мрежа од 50 метео станица а у Републици Српској их има 19, тако да је то тренутно највећа мрежа на Балкану.

Она истиче да су искуства веома позитивна, јер су у питању микролокализоване временске прогнозе, а подаци који се мјере су температуре и влажност ваздуха, падавине, влажност листа и температуре сјетвеног слоја, што много помаже у планирању пољопривредних радова, посебно за неке специфичне културе.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, каже да је кориштење платформе бесплатно за све пољопривредне призвођаче са подручја наше општине и додаје да ће се подаци, који Општини Србац буду доступни, користити за годишње извјештаје и праћење пољопривредне производње на подручју наше општине.

“Општинска управа ће имати увид у оно што се дешава на земљишту које је у закупу и то ће бити у служби наших годишњих извјештаја, тако да пољопривредници не треба да страхују да ће ти подаци бити коришени у неке друге сврхе. Пољопривредници имају могућност да бесплатно користе ову платформу која им нуди корисне податке и да прате све што се дешава на њиховим парцелама у току године, без обзира да ли су наши закупци или не. Сигуран сам да ће ово добро доћи пољопривредницима и трудили смо се да метео станице распоредимо на различите локације како би што више њих из разних дијелова општине имало детаљне и поуздане информације”, каже Михољчић.

Он истиче да је тренутно присутно око 80 закупаца и десетак концесионара, од којих је половина прошла кроз обуку и додаје да би их било и више, али је вирус корона успорио реализацију обуке и самог пројекта.

Међу пољопривредним произвођачима који су присуствовали презентацији је и Ђурица Антонић из Разбоја Љевчанског који је похвалио дигитализацију и истакао њене предности.

“Дигитализација је је један нови свијет за наше пољопривреднике а у Европи и свијету се примјењује већ доста дуго. Kод нас је то нешто ново и сигуран сам да ће помоћи пољопривредницима да планирају сјетву, али исто тако да прате могућност појаве разних болести на усјевима”, каже Антонић.

Kако би користили податке са метео станица кроз AgroLIFE дигиталну платформу, потребно је скинути мобилну апликацију са google продавнице и почети управљати својом пољопривредном производњом путем овог дигиталног асистента.

Подаци са метео станица такође су доступни и путем странице – farmer.agrolife.world а линк за ову страницу постављен је и на званичној интернет страници општине Србац.

Да би се путем ове странице приступило подацима са метео станица за општину Србац потребно је користити сљедеће приступне податке:

Kорисничко име: Србац
Шифра: метео

За више информација о пројекту, AgroLIFE апликацији и метео станицама потребно је обратити се одјељењу за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Општине Србац.

Kонтакт телефон: 051/740-001, локал 130.