Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одобрени подстицаји из општинског буџета за 79 пољопривредних произвођача

Одобрени подстицаји из општинског буџета за 79 пољопривредних произвођача

За 79 пољопривредних произвођача са подручја србачке општине одобрени су новчани подстицаји за развој пољопривреде у 2022. години који се финансирају из општинског буџета.

Одлуку о додјели подстицаја на јучерашњој редовној сједници Скупштине општине Србац образложио је начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

“На основу расписаног јавног позива пријавило се 27 корисника за додјелу пластеника са додатном опремом путем суфинансирања, што је мањи број него што је било предвиђено а на то је вјероватно утицала нешто виша цијена пластеника на тржишту ове године. Имамо могућност да кроз овај пројекат, у сарадњи са ИФАД-ом и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС додијелимо 55 пластеника тако да ћемо имати могућност да одобримо средства за још 28 пластеника у наредном периоду”, рекао је Михољчић.

За суфинансирање набавке нових пољопривредних погонских машина (трактора) одобрени су подстицаји за девет пољопривредних произвођача а за суфинансирање набавке нових пољопривредних прикључних машина пријавило се 20 корисника од чега је 17 испунило услове.

“Биће пружена подршка и за три воћара за подизање нових вишегодишњих засада јабучастог, коштичавог, језграстог и бобичастог воћа и винограда, а за увођење система за наводњавање у ратарској и повртларској производњи одобрена су средства за пет пољопривредних произвођача”, рекао је Михољчић.

Од десет пријављених пољопривредника, девет је испунило услове за субвенцију за производњу и узгој квалитетних приплодних крмача и супрасних назимица које се воде у матичној евиденцији ресорног министарства а за девет пољопривредника биће исплаћена субвенција за музна грла и стеоне јунице.

Начелник одјељења Марко Михољчић рекао је да ће за подстицање развоја пољопривреде у овој години бити утрошено 78.750 KМ из буџета општине Србац од планираних 100 хиљада KМ.

“Нисмо могли утрошити сав износ јер смо програмом и правилником могли распоредити подстицаје само унутар различитих мјера а не појединачно по сваком пољопривредном произвођачу. Ићи ћемо са приједлогом за наредну годину да се измјеном правилника омогући да кад остане неутрошених средстава да се и појединачни износи могу повећати”, рекао је Михољчић.

Он је изразио задовољство што је прихваћен приједлог да се од идуће године за подстицање развоја пољопривреде на подручју општине Србац, умјесто планираних 100 хиљада издвоји 120 хиљада KМ.

На 18. сједници усвојени су и најважнији буџетски документи о чему више можете прочитати ОВДЈЕ а дошло је и до одређених промјена у скупштинском сазиву о чему можете прочитати ОВДЈЕ.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.