Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одговор на отворено писмо бошњачких удружења

Одговор на отворено писмо бошњачких удружења

Из Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац упутили су саопштење као одговор на отворено писмо бошњачких удружења о масовним гробницама и тражењу несталих лица.

У саопштењу се каже:

„Видимо да ових дана бошњачка удружења траже одговор на питања о масовним гробницама од премијера Радована Вишковића, међутим не желимо да одговарамо овим удружењима јер осјећамо исту бол и патњу али се и ми Срби питамо шта је са нашим несталима, гдје се налазе одсјечене главе са Возуће? Гдје су измјештене гробнице из Гостовића у којима су се налазила тијела 51 српског војника који су на најмонструознији начин убијени у кампу муџахедина у Гостовићу гдје смо поставили спомен плочу која је разбијена од непознатих починитеља.

Ми у Српцу имамо проблем са спомен костурницом у којој се налазе тијела која је немогуће идентификовати јер је над њима извршен двоструки злочин. Муџахедини су их на најмонструозније начине убили, а потом тијела приликом прикупљања нису могла бити извезена на територију Републике Српске па су похрањена у земуницу на Паљенику да би била поливена бензином и запаљена од стране муслимана, док су људи који су прикупљали та тијела једва извукли живе главе са тих простора.

Процес тражења несталих српске националности је већ годинама у тоталном застоју, тачније од формирања Института за нестала лица БиХ. Ако напоменемо да је крајем 2008. године требало да се изради централна евиденција несталих особа, а да то до данашњег дана није урађено, онда је јасно колики је нерад у Институту.

Мишљења смо да тај процес треба вратити на ентитетски ниво јер ће само тако овај проблем почети да се рјешава.

Такође, када су у питању ови напади на институције Републике Српске, односно на премијера Вишковића, сматрамо да је то продукт нерада Института и да управо бошњачка удружења желе да сакрију тај нерад када је у питању тражење несталих српске националности.

У протеклом рату је убијено или нестало више од 32 000 Срба, дакле и Срби су страдали у овом рату, али за те злочине скоро да нико није одговарао. Узмимо за примјер случај Махмуљин гдје Суд БиХ није реаговао када је поменути напустио територију БиХ и вјероватно га неће стићи овоземаљска правда да одлежи бар онолико на колико је осуђен, иако је та пресуда мизерна и срамна ако се зна за колико тешке злочине треба да одговара, стоји у саопштењу које је потписао предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац, Драгутин Станојевић.