Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одборници разматрали извјештаје и план уписа ученика

Одборници Скупштине општине Србац на јануарској сједници разматрали су извјештај о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа у школској 2020/21. години.

Из извјештаја је видљиво да је у ОШ „Јован Јовановић Змај“ Србац уписано 113 првачића, од чега 84 у централној а остатак у подручним школама у Ножичком, Мартинцу, Kобашу, Новој Веси и Повеличу, док у Kаоцима није било уписаних првачића.

У ОШ „Вук Kараџић“ Ситнеши уписано је 15 првачића од чега осам у централној школи у Ситнешима а остатак у подручним школама у Горњој Лепеници, Горњим Срђевићима и Ћукалима, док је у ОШ „Доситеј Обрадовић“ Разбој уписано 17 првачића од чега осам у централној школи у Разбоју а остатак у подручним школама у Kукуљама, Малом Разбоју, Бајинцима и Лилићу, док у Пријебљезима није било првачића.

У Центру средњих школа „Петар Kочић“ планиран је упис 120 ученика у пет одјељења, од чега се уписало 87 ученика у четири одјељења. У општи смјер гимназије уписано је 15 ученика, техничар за ЦНЦ технологију 24, економски и банкарски техничар по 12 и конобар и кувар по 12 ученика.

Одборница СДС Мара Цвијановић Делевић и одборник ДНС Данко Драгојевић рекли су да је број уписане дјеце забрињавајући, чему су по њиховом мишљењу допринијели лоша економска ситуација и одлазак породица у иностранство, док одборник СДС Желимир Урић сматра да је овој попјави нарочито допринијела миграција људи из села у град, што је довело до смањења броја ђака у руралним подручјима и затварања појединих школа.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је ове године у цијелој општини уписано укупно 159 првачића, прошле године 157 а претпрошле 145, што вједочи да је у посљедњих пар година ипак забиљежен блажи тренд пораста броја уписаних првачића.

Током сједнице је усвојен и извјештај о успјеху и владању ученика на крају другог полугодишта школске 2019/20. године.

У расправи по овој тачки било је ријечи о потешкоћама током онлајн наставе која се одвијала за вријеме пандемије вируса корона, на шта су посебно указивали одборница ДНС Данијела Новковић Божић и одборница СДС Мара Цвијановић Делевић које су истакле да, по њиховом мишљењу, ово није био најидеалнији начин едукације дјеце, али да су се просвјетни радници морали прилагођавати датим околностима. По мишљењу одборника СНСД Бранка Граховца, наставници и професори су се добро снашли, чиме су испоштоване препоруке кризних штабова.

Одборници су усвојили и приједлог плана уписа ученика у први разред средње школе за школску 2021/22. годину по којем је предвиђен упис 104 ученика у четири струке и шест занимања.

Директор Центра средњих школа „Петар Kочић“, Миленко Живанић, рекао је да је планиран упис 40 ученика у гимназију, од чега 20 у општи смјер а 20 у нови рачунарско-информатички смјер.

„Двадесет ученика је предвиђено за упис у струку Машинство и обрада метала, смјер бравар-заваривач, док су 24 ученика предвиђена за упис на Економију, право и трговину, и то 12 за смјер економски техничар и исто толико за смјер царински техничар које ће бити ново и вјерујемо атрактивно занимање за ученике. Од ове године планиран је упис и 20 ученика за занимање фризера“, истакао је Живанић.

Он је истакао да је у прошлој школској години била слаба заинтересованост ђака за упис у гимназију, због чега је уписано свега 15 ђака у једно одјељење, од планираних 48 у два одјељења, па се морала затражити и сагласност ресорног министарства за промјену плана уписа јер је законски минимум за једно одјељење 16 ђака.

„Имали смо и једну апсурдну ситуацију гдје су два ђака за занимање кувар остали испод црте, па су се морали уписати тамо гдје је остало мјеста, тако да су на крају морали уписати гимназију“, истакао је Живанић.

Додаје да у наредном периоду предстоји реформа гимназије на нивоу цијеле Републике Српске у склопу пројекта ресорног министарства „Гимназија за 21. вијек“, тако да ће иновације које дуже вријеме нису увођене у гимназију допринијети њеној популаризацији.

Живанић је додао да је од 1. до 10. децембра прошле године рађено анкетирање ученика деветих разреда и њихових родитеља како би се провела реална уписна политика, на основу чега је и направљен нови план уписа.

Анкета је показала да, иако је наша општина изразито пољопривредни крај, а дјелују и бројне фирме које се баве дрвопрерадом и производњом текстила, најмањи број ђака је био заинтересован да се уведе неки од ових смјерова.

Живанић је такође рекао да су послане анкете и на адресе 12 привредних субјеката у Српцу како би се увидјела могућност запослења свршених средњошколаца у овим пословним субјектима, али да нису добили ниједну повратну информацију.

Он истиче да је анкетирањем повећан број ученика који би се радије опредјелили да наставе школовање у некој од средњих школа у Српцу, умјесто у околним градовима, на шта је по његовим ријечима утицало и субвенционисање превоза за ученике првих разреда у износу од 50 одсто док је за наредну школску годину предвиђено субвенционисање у износу од 100 одсто.

„Вјерујемо да ће на будуће уписне политике позитивније утицати и актуелни пројекат реконструкције школе по приниципима енергетске ефикасности у склопу којег ће бити извршена замјена вањске столарије, санација централног гријања, уређење фасаде и реконструкција мокрих чворова, чиме ће се услови за боравак и рад радника и ученика умногоме побољшати“, рекао је Живанић и додао да је пројекат вриједан око милион KМ.

Он је апеловао да се у наредном периоду привредници активније укључе у креирање уписне политике, што би по његовом мишљењу било најефикасније кроз Привредни савјет општине Србац.

У дискусији по овим тачкама учествовали су одборници ПДП Мићо Малбашић, Душанка Игњатић и Саша Јовичић и одборница ДНС Данијела Новковић Божић који су апеловали да се организује округли сто по овом питању, да се уписна политика усклади са реалним потребама на тржишту рада у Српцу, уведу занимања која ће бити пожељнија и атрактивнија за ученике и омогуће квалитетније субвенције за школовање јер многе породице живе на граници сиромаштва.

Одборница СДС Мара Цвијановић Делевић, која је запослена као професор у средњошколском центру, рекла је да је план уписа за наредну школску годину одраз реалног стања на основу анкетирања ученика и остварених контаката са привредницима и додала да је ипак уведено неколико нових смјерова које су ученици и родитељи предлагали у анкетама.

У расправи је учествовао и одборник СНСД Бранко Граховац који је предложио да Центар средњих школа купи властиту ЦНЦ машину за образовање будућих ЦНЦ техничара, на шта је добио одговор од директора Миленка Живанића да је један од дугорочних планова руководства школе да се покуша оформити ЦНЦ центар и оствари сарадња са фирмама у Српцу, као што је компанија Kолектор.

Према Живанићевим ријечима, у једном од школских објеката ранијих година су биле инсталиране ЦНЦ машине једне приватне фирме, али њима није била обухваћена пракса ученика већ су углавном биле намијењене као образовни центар одраслих.

Начелник општине Млађан Драгосављевић подржао је све приједлоге и сугестије и додао да ће Општинска управа својим ангажманом допринијети да се креира најбоља уписна политика, како у организацији тематских скупова, тако и у погледу субвенционисања ђачког превоза, креирању квалитетне демографске политике, доношењу пронаталитетних мјера и друге начине.

Одборници су на сједници усвојили и одлуку о одређивању износа новчаног учешћа родитеља за боравак дјеце у Дјечијем вртићу „Наша радост“ Србац за 2021. годину.
Тако цијена боравка за једно дијете из породице запослених или незапослених родитеља износи 120 KМ, за двоје дјеце 200 а за троје дјеце 240 KМ, док самохрани родитељи за једно дијете плаћају 90 KМ, а родитељи ратни војни инвалиди од прве до четврте категорије 60 KМ.

За дјецу без родитељског старања и дјецу са сметњама у развоју накнаду за суфинансирање боравка сноси Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске.

Одборница ДНС Данијела Новковић Бжић рекла је да међу дугорочним плановима локалне управе треба да буде бесплатан вртић за све кориснике, док је одборник ПДП Саша Јовичић рекао да се размотри могућност увођења стимулативних цијена како самохрани родитељи и дјеца ратних војних инвалида не би плаћали услуге вртића. Одборник ДНС Данко Драгојевић поновио је захтјев са прошле сједнице да се увиди да ли има потребе за увођењем друге смјене у вртићу.

Одборник СНСД Бранко Граховац похвалио је мјере које је донијела локална управа да омогући вишечланим породицама да упишу дјецу у вртић, истичући да је цијена боравка троје дјеце за износ од 240 KМ много повољнија у односу на неке општине у окружењу, јер се у појединим вртићима у Бањалуци, према његовим ријечима, плаћа 380 KМ само за боравак једног дјетета.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је на децембарској скупштини усвојена одлука о економској цијени боравка у вртићу у износу од 285 KМ, од чега ће родитељи плаћати дио средстава наведен у одлуци са јануарске скупштине а остатак ће обезбиједити Општина Србац.

Према његовим ријечима, прије избијања пандемије вртић је похађало 189 дјеце, што је рекордан број у најновијем периоду, а тренутно је тај број готово преполовљен.

„Иако због тога имамо веће трошкове, јер је број вртићких група остао исти, цијену вртића нисмо повећавали већ сву разлику обезбјеђује Општина Србац“, рекао је Михољчић.

Он додаје да ће менаџмент вртића добити задатак да до наредне скупштине сагледа број уписане дјеце самохраних родитеља и родитеља ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, како би се размотрило умањење цијене, а утврђиваће се и потреба рада вртића у двије смјене.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *