Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одборници подржали извршење општинског буџета и извјештаје о раду за прво полугодиште

Одборници подржали извршење општинског буџета и извјештаје о раду за прво полугодиште

Под предсједавањем Милоша Будића, предсједника Скупштине општине Србац, у четвртак, 26. октобра, одржана је 24. редовна сједница локалног парламента на којој су одборници усвојили извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године.

Извјештај је поднијела начелница одјељења за финансије, Зорица Стаменић, која је рекла да су остварена буџетска средства износила 6.656.442 KМ или 48 одсто од годишњег плана а буџетска потрошња 6.456.332 KМ или 47 одсто од годишњег плана.

“Порески приходи су остварени 43 одсто а непорески 49 одсто у односу на план, текући расходи 49 одсто, а забиљежен је суфицит у првих шест мјесеци у износу од 200.110 KМ”, рекла је Стаменић.

У расправи је учествовала Данијела Божић Новковић која је тражила одређена појашњења у вези извршења буџета, док су одборници Александар Бабић и Бојана Михољчић Шапурић истакли да је буџет стабилан и да се све обавезе редовно измирују.

На сједници су већином гласова усвојени и извјештаји о раду јавних предузећа, установа и других организација за прво полугодиште 2023. године.

У дискусији по извјештају о раду Радио Српца, одборница Душанка Игњатић позвала је новинаре ове медијске куће на већу транспарентност у извјештавању, док је одборник Бранко Граховац похвалио њихов рад и истакао присутност Радио Српца на готово свим важнијим догађајима.

О раду Дјечијег вртића “Наша радост” дискутовао је одборник Саша Јовичић који је рекао да је ангажовање дефектолога и логопеда у овој установи пун погодак и додао да би било корисно да се обезбиједи њихова доступност свим малишанима који имају проблема са говором у смислу опоравка за даљи развој и школовање, док је одборница Мара Цвијановић Делевић скренула пажњу на одлив стручних кадрова из ове области из наше општине.

Директорица вртића, Богдана Михољчић, указала је на проблем недовољног броја дефектолога и логопеда у нашој регији, што је забрињавајуће јер је у посљедњих годину дана порастао број дјеце са проблемом у говору.

“Раније су нам долазили стручњаци из ове области четири пута седмично по сат и по, али они нису поријеклом из Српца и нашли су запослења у својим матичним општинама. Уз помоћ начелника и Општинске управе ангажовали смо лице које долази једном седмично у трајању од четири часа, што је за сада довољно за наше васпитанике, али не може покрити сву дјецу из Српца која не похађају вртић а имају одређене говорне проблеме. Надамо се да ће се и за то пронаћи рјешење јер ако се успије реаговати до седме године, неће бити негативних утицаја на цјелокупан развој дјетета”, рекла је Михољчић.

Дискутовало се и о извјештају о раду Дома здравља гдје је одборник Саша Јовичић апеловао да се одржи рад теренских амбуланти док је одборника Желимира Урића занимало да ли је приликом недавног доласка предсједника Србије Александра Вучића било говора о помоћи Владе Србије за изградњу нове теренске амбуланте у Гламочанима.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је набављен нови ултразвучни апарат са четири сонде и да је за следећу годину у плану набавка новог рендгенског апарата и возила за хитну помоћ, те уз помоћ локалне управе новог возила за хемодијализу.

“Један од проблема са којима се суочавамо је недостатак младих доктора који се најчешће одлучују да каријеру остваре у већим срединама и тим проблемом ћемо се морати озбиљније позабавити. Оно што је важно је да немамо никаквих дуговања, нити кредита у овом тренутку”, рекао је Стојић.

По питању извјештаја о раду, обратио се и предсједник Борачке организације општине Србац, Горан Плотан, који је апеловао да се не користе демобилисани борци у политичке сврхе, као што је, како каже, било случајева на републичком нивоу у посљедње вријеме, док је одборник Саша Јовичић затражио од руководства СУБНОР-а да испитају да ли је и колико преживјелих логораша Другог свјетског рата и њихових потомака остварило право на ратну одштету од Савезне Републике Њемачке.

Одборник Желимир Урић је скренуо пажњу на извјештај Омладинског савјета општине Србац и истакао да у свом будућем раду више едукују младе о побољшању њиховог статуса и борби за омладинска права, док су одборници Александар Бабић и Бранко Граховац похвалили активности ове организације, међу којима је било и хуманитарних акција на изградњи кућа социјалним категоријама.

У дискусији о извјештају о раду инспекцијских органа и комуналне полиције за период 1.1. до 30.6.2023. године, одборник Желимир Урић је рекао да одређене трговинске радње не поштују одлуку о ограничењу радног времена недјељом, док је одборник Саша Јовичић скренуо пажњу на контролу радника које здравствене установе стављају у изолацију због одређене заразне болести јер доста њих има притисак од стране послодаваца да и поред тога наставе долазити на посао. Јовичића је такође занимало колико инспекцијске службе општине врше контроле издавања фискалних рачуна од стране привредних субјеката.

Одборник Бранко Граховац похвалио је рад инспекције и комуналне полиције на терену док је начелник одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић рекао да се врше редовне контроле и да излазе на терен и по потреби, у случају пријава.

„Одређени субјекти који су се пререгистровали као драгстори и имају дозволу рада недјељом требају да раде 24 часа сваким даном и приликом наших контрола нисмо их затекли да не раде, о чему имамо сачињене извјештаје и записнике. Сви контролисани субјекти су такође издавали фискалне рачуне, осим оних који су отворили нове објекте и који су у првом мјесецу рада обављали припремну дјелатност“, рекао је Билановић.

На сједници се говорило и о извјештају Удружења пензионера општине Србац о утрошку новчаних средстава из општинског буџета, те разматрала информација о раду, материјалном и социјалном положају пензионера.

Секретар удружења, Славко Малешевић, рекао је да су грантовска средства која су остварена из општинског буџета износила 33.570 KМ и углавном су трошена за исплате једнократних новчаних помоћи у прошлој години, бањско-рехабилитацијско лијечење и накнаде за сахране умрлих пензионера.

„Од тога је 12.500 KМ износила помоћ у набавци лијекова за социјално угрожене, тешко болесне, непокретне и пензионере у дубокој старосној доби а којима је потребна туђа њега и помоћ. Путем средстава Владе Републике Српске омогућили смо одлазак 12 пензионера у бању, из наших властитих средстава 10 а уз помоћ општине осам пензионера. У посљеднње четири године упутили смо на бањско лијечење и рехабилитацију бесплатно око стотину наших пензионера“, истакао је Малешевић.

Према његовим ријечима, за сахране 121 члана Удружења пензионера општине Србац прошле године је исплаћено 60.500 KМ.

„Једино смо удружење пензионера у Републици Српској које исплаћује и накнаду за сахрану за брачног друга и сваке године имамо неколико таквих случајева“, рекао је Малешевић и додао да се ниво примања пензионера повећао за 13,5 одсто након јануарског усклађивања пензија и изразио наду да ће најмање два пута годишње долазити до усклађивања.

Одборница Мара Цвијановић Делевић изразила је незадовољство великим бројем људи који примају најминималније пензије док је одборница Славица Дабић појаснила да велики број њих који примају пензије до 300 KМ имају пензију и у иностранству, јер живе тамо и заведени су у оба пензијска фонда.

Пажњу на положај пензионера скренуо је одборник Данко Драгојевић који је рекао да се током свог свакодневног рада у једној микрокредитној организацији сусреће са пензионерима којима се не може одобрити позајмица а најчешће се баве пољопривредом.

Одборник Бранко Граховац рекао је да је својевремено био старатељ једној од непокретних особа и да се увјерио да је након њене смрти у кратком року исплаћена накнада за сахрану од стране општинског удружења, док је одборник Јордан Kуваља подржао напоре Владе Републике Српске да помогне овој категорији становништва у складу са могућностима.

На дневном реду био је и извјештај о пословању Центра средњих школа „Петар Kочић“ за првих шест мјесеци ове године. Одборница Мара Цвијановић Делевић, између осталог, затражила је да се већ у августу изврши одабир превозника за ђаке путнике, како би дјеца на вријеме знала гдје ће купити мјесечне карте, те да се за једну ученицу првог разреда гимназије, која је одличан ђак и има потребу за асистента у настави, обезбиједи асистент за пуно вријеме, умјесто четири сата као што је сада случај.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да су послови у надлежности Општинске управе у вези са редом вожње, проведени на вријеме, али је дошло до неодговорног понашања између самих превозника због конкуренције, што је у одређеном периоду изазвало пометњу међу ученицима и њиховим родитељима.

Директор средњошклолског центра, Миленко Живанић, сложио се са приједлогом да се одабир превозника изврши већ у августу и додао да се може пронаћи начин да се плаћа додатних 50 одсто средстава за асистента у настави како би остао до краја школске године.

На скупштини се дискутовало и о информацији о демографском развоју на подручју општине Србац за 2022. годину гдје је одборник Саша Јовичић похвалио предлагача за овај документ, истакавши да детаљно осликава будуће стање депопулације у нашој општини и нагласио потребу да се додатно надограде постојеће пронаталитетне мјере.

Одборник Бранко Граховац је рекао да се са негативним прирдоним прираштајем суочавају и развијене земље западне Европе и додао да су општинске мјере веома добре али да треба утврдити да ли и у којој мјери дају ефекте. Одборник Данко Драгојевић је нагласио да је потребно промијенити цјелокупан систем у смислу да сви буду равноправни у друштву и да се на одређене функције и радна мјеста бирају искључиво способни а не подобни.

Одборници су на јучерашњој сједници усвојили и информацију о раду Полицијске станице Србац за прво полугодиште 2022. године, затим приједлог Програма рада дјечијег вртића за школску 2023/24. годину, одлуку о давању на кориштење теретног возила за превоз комуналног отпада Kомуналном предузећу „Комуналац”, информацију о раду мјесних заједница за прошлу годину, одлуку о сазивању, условима и начину одржавања збора грађана, као и одлуку о усвајању визије развоја мјесних заједница на подручју општине Србац.

Усвојен је и приједлог разрјешења Вање Шарић Марковић дужности директора Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Србац а за вршиоца дужности директора на период од 60 дана именован је дипломирани економиста Јордан Kуваља.