Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одборници дали подршку раду начелника и општинске управе

Одборници дали подршку раду начелника и општинске управе

Рад начелника општине Млађана Драгосављевића и Општинске управе Србац добио је позитивну оцјену одборника на 22. сједници Скупштине општине Србац на којој се расправљао извјештај о њиховом раду у прошлој години.

У извјештају је констатовано да је општински буџет био ликвидан а остварена је добра сарадња са привредницима, пољопривредним произвођачима, невладиним организацијама , грађанима кроз рад мјесних заједница, спортским, културним и другим удружењима а нарочито са Владом Републике Српске и другим републичким органима, што је резултирало реализацијом значајних капиталних пројеката.

Одборник Александар Бабић рекао је да је прошле године доста урађено у области социјалних давања и пронаталитетних мјера, нарочито када је ријеч о изградњи зграде за младе брачне парове, новчаној накнади за породице са четворо и више дјеце и другим олакшицама за младе док је одборника Горан Марића занимало да ли је исплаћивана новчана помоћ младима за куповину грађевинског земљишта за изградњу стамбених јединица, уз приједлог да се изради брошура у штампаној и дигиталној форми путем које би се млади брачни парови детаљније информисали о пронаталитетним мјерама.

Одборник Данко Драгојевић још једном је поновио приједлог са ранијих засједања да се млади покушају задржати у нашој локалној заједници суфинансирањем откупа напуштених кућа на селу, како би им се на тај начин обезбиједио стамбени простор, те да се у том погледу спроведе анкета о заинтересованости.

Начелник општине Млађан Драгосављевић подржао је приједлог о изради дигиталне и штампане брошуре за младе и додао да су млади добијали грађевинске пакете у износима од 1000 до 2500 KМ за куповину земљишта за изградњу стамбених јединица.

„Имао сам прилику да недавно код нотара потпишем уговор са једним младим брачним паром, као будућим корисником стамбене јединице у Српцу. Обоје раде у Бањалуци али су их наше мјере опредјелиле да дођу и живе у Српцу због субвенција које нудимо за куповину нових стамбених јединица“, рекао је начелник Драгосављевић.

Одборницу Данијелу Божић Новковић занимало је докле се стигло са пројектом јачања улоге мјесних заједница који Општина Србац реализује у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске а одборница Мара Цвијановић Делевић је питала да ли има информација о заинтересованости србачких пољопривредника за програм Владе Мађарске која исплаћује субвенције за куповину нових пољопривредних машина.

У дискусији је учествовао и одборник Саша Јовичић кога је интересовао рад Привредног савјета у Српцу и новоосноване Горске службе спашавања, а дао је и коментар везано за рад Радио Српца наводећи да овој медијској кући треба обезбиједити довољан износ средстава на годишњем нивоу како се ниједног тренутка не би угрозио њен опстанак.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је први пресјек стања остварених резултата у пројекту јачања улоге мјесних заједница планиран у септембру.

„Наша намјера је да рад Савјета мјесних заједница издигнемо на виши ниво и да имају већу улогу у одлучивању. Постоје мјесне заједнице које се веома присутне са својим радом у локалној управи али и оне мање активне и спремни смо да заједнички рјешавамо све будуће проблеме. У току је и јавни позив за финансирање мањих пројеката мјесних заједница па их позивам да се пријаве“, рекао је начелник Драгосављевић.

Kада је ријеч о раду Привредног савјета, начелник Драгосављевић је рекао да је наредна сједница планирана већ у петак 7. јула.

„Имамо најмање три засједања у току године и на дневном реду су све теме из области које занимају привреднике и нас из локалне управе тако да и овог пута очекујем доста добрих и корисних приједлога“, рекао је он.

Према његовим ријечима, новооснована Горска служба спашавања биће од великог значаја и ојачаће дјеловање у кризним ситуацијама заједно са припадницима Територијалне ватрогасне јединице Србац и Цивилне заштите. Што се тиче Радио Српца, начелник је подржао његов рад и рекао да су плате једним дијелом повећане у овој години и да тај тренд и даље треба наставити због скромних примања њихових радника.

По питању програма Владе Мађарске, начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да има људи који су се јављали за овај програм и исказали интерес за куповину машина мађарске производње, док је одређен број пољопривредника сам бирао произвођача користећи у том погледу подстицаје ресорног министарства.

„Пројекат је и даље у току и када се у потпуности оконча на републичком нивоу знаћемо који је број пољопривредника који су искористили подстицаје мађарске владе“, рекао је Михољчић.

Он је позвао све предузетнике из Српца да користе интернет страницу „Инвестирајте у Србац“ која је недавно направљена и нуди све документе везане за рад пословних субјеката и оних који би жељели инвестирати у нашу локалну заједницу, затим податке о олакшицама, порезима, слободном земљишту, структури привреде у Српцу и информацијама о раду Привредног савјета.

На 22. сједници усвојен је и извјештај о извршењу буџета општине Србац за 2022. годину о чему више можете прочитати ОВДЈЕ, подстицајима за развој пољопривреде ОВДЈЕ и планираној хуманитарној акцији за изградњу куће седмочланој породици Јареб из Доњих Kладара ОВДЈЕ.