Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одата почаст погинулим борцима из Влакнице

Одата почаст погинулим борцима из Влакнице

Борачка организација општине Србац, у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Kобаш, организовала је у недјељу, 20. августа у Влакници парастос за погинуле борце Војске Републике Српске из овог мјеста, Симу Гужвића, Милана Дринића, Раденка Драгојевића и Милована Аривука.

Цвијеће су на спомен обиљежје положиле породице погинулих бораца, делегација Борачке организације општине Србац, заједничка делегација Општине Србац и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова на челу са замјеником начелника Владимиром Гужвићем, представници Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Мјесне борачке организације Kобаш, Удружења СУБНОР и Мјесне заједнице Kобаш.

Парастос је служио протонамјесник Славиша Топић из Kобаша који је одао помен и за 17 погинулих бораца у Другом свјетском рату.

У име Борачке организације Србац присутне је поздравио предсједник Горан Плотан који је рекао да су борци овога краја дали велики допринос одбрани Републике Српске и да је задатак свих да чувају успомене на њих.

„Свједоци смо да и послије 30 година од рата наши непријатељи не мирују и да су се опет дали на уништење слободе за коју смо се борили. Наша четири саборца су дали оно највриједније, своје животе и зато вас са овог светог мјеста позивам да будемо јединствени и да се удружимо као што смо били деведесетих година у стварању Републике Српске. Само тако јединствени можемо сачувати нашу републику и надам се да ће младе генерације наставити оно што смо ми започели“, рекао је Плотан.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Србац, Драган Алексић, рекао је да су учешће у рату из Влакнице узела 43 борца.

“Борци из Влакнице, поред Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, били су припадници и других јединица Првог крајишког корпуса као и јединица Министарства унутрашњих послова и борили су се на ратиштима широм Републике Српске. На том ратном путу четворица бораца из Влакнице положили су своје животе на олтар отаџбине. Они су дали оно највриједније како бисмо ми данас живјели у миру и слободи“, рекао је Алексић.

Парастос је организован у складу са Kалендаром обиљежавања значајних датума и јубилеја општине Србац.