Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одата почаст за погинуле борце из Разбоја Љевчанског

Одата почаст за погинуле борце из Разбоја Љевчанског

Борачка организација општине Србац, у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Разбој Љевчански,
организовала је данас парастос за десет погинулих бораца Војске Републике Српске из овог села.

У питању су: Горан Новковић који је први погинули борац са подручја србачке општине, Винко Марковић, Рајко Мирковић, Зоран Николић, Саво Станишљевић, Слободан Митраковић, Стево Новковић, Душан Станојевић, Драго Ђурђевић и Зоран Билбија.

Поред породица погинулих бораца, цвијеће је на спомен обиљежје положила делегација Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и предсједником Скупштине општине Милошем Будићем, делегације Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Мјесне борачке организације Разбој Љевчански и Мјесне заједнице Разбој Љевчански.

Парастос је служио протонамјесник Младен Продановић.

У име Борачке организације присутне је поздравио предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Бранко Граховац који је рекао да је жртва коју су поднијели погинули борци нешто највише што човјек може пружити у свом животу.

“Мислим да генерације које долазе нису свјесне шта су борци Војске Републике Српске урадили за све нас који данас живимо у слободној Републици Српској. Битно је да његујемо културу сјећања на све оне који су у њене уградили своје животе”, рекао је Граховац.

Спомен плоча са уклесаним именима и ликовима погинулих бораца у Разбоју Љевчанском је подигнута 2004. године, а поред ње се налази споменик за 19 погинулих бораца и 45 жртава фашистичког терора.

У Одбрамбено-отаџбинском рату своје учешће узело је 200 бораца Војске Републике Српске из Разбоја Љевчанског.