Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одата почаст за више од 60 жртава усташког терора

Одата почаст за више од 60 жртава усташког терора

У организацији удружења СУБНОР Србац и уз подршку Општине Србац и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Србац, у понедјељак, 28. августа је служен парастос за 13 невиних жртава усташког терора који се десио на Велику Госпојину 1941. године у славонској шуми Радиња и преко 50 жртава страдалих 25. августа исте године у Дубочцу и Kобашу.

Поводом 82. годишњице њиховог страдања положено је цвијеће на спомен костурницу на градском гробљу у Српцу.

Парастос је служио пронамјесник Петко Вуковић а почаст су одали потомци страдалих жртава, делегација СУБНОР-а, Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова и предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац, Драгутин Станојевић.

У име СУБНОР-а присутнима се обратио Боро Сладић, који је рекао да се овог дана сјећамо оних који су на свиреп начих побијени само зато што су били православни Срби и истакао да ово није био једини злочин на подручју општине Србац.

“До сада се није помињао злочин који се догодио 25. августа исте године у Kобашу, Бруснику, Влакници и Сеферовцима. Усташка власт, са сједиштем у Дервенти, наредила је да се ухапси 31 православац који је побијен и бачен у Саву, а 23 Србина су побијена и бачена у јаму Јадовно. Догађаји који су се се десили у Новој Веси и Стегића ади су описани и одржавају се помени, али неки још нису детаљно истражени. О овим догађајима се дуго ћутало да се не би нарушило братство и јединство народа бивше Југославије“, каже Сладић.

Он додаје да јке наш суграђанин Милош Скробоња, радећи у Аустралији, упознао човјека из Давора који је обећао да ће му показати мјесто страдања и јаму у коју су покопане жртве. Обећање је испуњено 1976. године, а исте године су посмртни остаци пренесени и покопани у Српцу.

“Српчанима који су помогли да се посмртни остаци нађу и пренесу у завичај, СУБНОР ће увијек бити захвалан, а недужним страдалницима желимо вјечан и миран спокој“, рекао је Сладић.