Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Обиљежен Савиндан у основним школама широм србачке општине

Обиљежен Савиндан у основним школама широм србачке општине

У основним школама широм србачке општине данас је прослављена школска слава – Свети Сава.

Свечаности је у централној Основној школи “Јован Јовановић Змај” у Српцу присуствовао велики број гостију и радника ове школе.

Након химне Светом Сави коју је извео школски хор и обреда ломљења славског колача, присутнима се обратио јеромонах Иларион из манастира Осовица.

Говорећи о лику и дјелу Светог Саве, он је истакао да је пут светосавља прави пут, а да је на нама да достојно њиме корачамо и учимо нашу дјецу правим животним вриједностима.

“Нека нам Господ Бог дарује само оно шта нам фали, а фали нам да се присјећамо шта је Свети Сава, велики просвјетитељ, учинио за нашу државу и наш народ. Не смијемо дозволити да нам дјеца изађу из ове школске установе а да не знају значај Светог Саве. На вама, просвјетним радницима, велика је одговорност и ваша је улога да их томе учите. Нема љепшег али ни тежег послушања од оног кога имате ви, просвјетни радници, и ви то добро знате. Желим вам сву срећу и да истрајете на путу светосавља”, рекао је Иларион.

Директорица школе, Мануела Рађевић Јокић, похвалила је наставнике ове школе Наду Миловановић и Недима Окића који су добитници Светосавске награде, највећег признања у области васпитања и образовања.

Обиљежавању школске славе у основној школи у Српцу, поред бројних гостију, присуствовали су замјеник начелника општине Владимир Гужвић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Савиндан је данас обиљежен и у Основној школи “Доситеј Обрадовић” у Разбоју. Након свете литургије у Храму Преображења Господњег у Разбоју, ученици су извели пригодну приредбу, а на исти начин је свечаност почела и у подручној школи у Kукуљама која је била домаћин свечаног ручка. Том приликом бесједу је одржао свештеник кукуљске парохије, Марио Топаловић.

Свечаности су присуствовали просвјетни радници, протонамјесник Младен Продановић из стапарске парохије, предсједник Скупштине општине Милош Будић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Радојица Видовић и други гости.

Уручене су захвалнице донаторима, а то су: Радојица Видовић, Симеун Ђакић, Драган Татомир, Срђан Гојковић, Милан Антонић и Драго Ћирић.

Наставнички колектив и ученици Основне школе ”Вук Kараџић” из Ситнеша свечано су данас такође обиљежили школску славу Савиндан.

Директорица школе Весна Савић истакла је да просвјетни радници ове школе постижу сјајне резултате који се виде и по успјесима ученика.

“Припрема школске славе је увијек посебна, управо због тог светосавског духа кога његујемо и на којем почива наша држава, школа и просвјета. Поводом наше славе јуче смо у омладинском дому у Ситнешима припремили пригодан културно-умјетнички програм у којем су учешће узели ученици централне и подручних школа. Бесједу о Светом Сави говорио је свештеник Ненад Ђурић а други дио програма на школској приредби био је испуњен садржајима који су припремљени на часовима и школским секцијама”, рекла је Савић.

Испред Општинске управе свечаности је присуствовао начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић.