Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Обиљежен Дан сјећања на пробој Пролетерског батаљона са Мотајице

Обиљежен Дан сјећања на пробој Пролетерског батаљона са Мотајице

У организацији Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата – СУБНОР Србац , данас је обиљежен 14. јун, Дан сјећања на пробој Пролетерског батаљона из окружења на врху Мотајице.

Пробој је трајао од 8. до 14. јуна 1942. године, а у знак сјећања на овај догађај делегације СУБНОР-а, Општине Србац, Борачке организације општине Србац и Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила окупиле су се прво испред споменика народном хероју Слободану Данку Митрову у Доњим Срђевићима.

“Гора Мотајица је свједок да се овдје гинуло на све стране али оно што је сигурно је то да су највише страдали Срби, како од усташа и Нијемаца, тако и у међусобним обрачунима због двије идеологије које су заступали четници и партизани. На Мотајици и око ње погинуло је шест народних хероја, Здравко Челар, Есад Миџић, Слободан Данко Митров, Новак Пивашевић, Фадил Шерић и Бранко Тубић. О овим догађајима потресну поему под називом „Пјесма мртвих пролетера“ написао је чувени писац Бранко Ћопић”, рекао је представник СУБНОР-а, Богдан Давидовић.

Након тога су присутне делегације положиле цвијеће испред спомен обиљежја у Влакничком пољу, на мјесту гдје су пролетери у повлачењу са Мотајице прешли цесту, а потом Саву, да би се опоравили у Славонији и потом поново вратили у борбу.

“Наду да се нађе спас преко ријеке Саве, изгубило је 108 пролетера. На врху планине Мотајице, Градини, били су опкољени шест дана и донијели су одлуку да се изврши пробој обруча и прелазак преко набујале Саве при чему је један дио њих заувијек остао у дубинама ове ријеке”, рекао је Давидовић.

На мјесту преласка, 27. јула 1954. године, подигнуто је спомен обиљежје које је 2019. године властитим трудом и радом обновио мјештанин Остоја Сувајац.

У Другом свјетском рату учествовало је 1320 бораца из србачке општине, погинуло је или нестало 459 партизана и 11 припадника Kраљевске војске у отаџбини, заробљено 296 бораца и цивила и страдало 506 цивилних жртава.

“Укупно је забиљежено 974 страдалих што је око пет одсто укупног броја тадашњег становништва општине Србац”, рекао је Давидовић.

Данашњи помен је организован у сарадњи са Одбором за његовање традиције ослободилачких ратова општине Србац.