Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Обиљежен Дан борца

Обиљежен Дан борца

Поводом 4. јула, који се у свим републикама бивше Југославије славио као Дан борца, делегација СУБНОР-а обишла је споменике жртвама фашистичког терора на подручју наше оптшине и положила вијенце.

Предсједник скупштине србачког СУБНОР-а, Боривоје Сладић, рекао је да је на данашњи дан 1942. године у Београду донесена одлука о дизању оружаног устанка свих народа и народности Југославије ради ослобођења земље од окупатора.

“На подручју општине Србац у току Другог свјетског рата у партизанским јединицама било је око 1300 бораца. У борбама у те четири године погинуло је 468 бораца, страдало је 506 жена и дјеце као цивилне жртве рата, тако да укупни губици у људству у нашој општини износе 974 лица или око пет одсто укупног броја тадашњих становника у нашој општини. У знак захвалности за страдале суграђане од 1952. до 1988. године подигнуто је 25 спомен обиљежја”, рекао је Сладић.

Данас је делегација СУБНОР-а положила цвијеће на споменике у Дугом Пољу, Доњим и Горњим Kладарима и у центру Разбоја Љевчанског гдје је спомен обиљежје подигнуто за 116 жртава из ових села у току Другог свјетског рата.

Делегација СУБНОР-а организовала је и Дан сјећања на погибију два народна хероја и 108 погинулих бораца Пролетерског батаљона у суботу, 1. јула, у Доњим Срђевићима код споменика Данку Митрову. Том приликом присутне на овај догађај подсјетио је предсједник србачког СУБНОР-а Богдан Давидовић.

“Народни херој Данко Митров погинуо је недалеко од овог споменика 10. јуна 1942 године. Његов ратни друг и народни херој Здравко Челар такође је положио живот на подручју Мотајице. У борбама на Мотајици у Народноослободилачком рату (НОР) погинула су још четири ратна команданта и народна хероја и то Есад Миџић, Новак Пивашевић, Фадил Шерић и Бранко Тубић-Јелин.

“Истину треба сагледати без идеолошких предрасуда и доћи до тачног броја страдалих јер су жртве за вријеме НОР-а били рођаци, комшије, пријатељи и кумови, углавном Срби које и данас не краси саборство и јединство”, рекао је Давидовић.