Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Обиљежено 79 година од усташког масакра на Стегића ади у Разбоју Љевчанском

Обиљежено 79 година од усташког масакра на Стегића ади у Разбоју Љевчанском

На Стегића ади у Разбоју Љевчанском данас је служен парастос за 22 жртве фашистичког терора које су усташе звјерски побиле крајем марта 1944. године.

Спомен обијежје на мјесту злочина подигнуто је 1987. године а удружење СУБНОР из Српца је 2012. године поставило плочу са именима жртава.

Цвијеће су положиле делегације потомака жртава и мјесне заједнице Разбој Љевчански, затим представници Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, делегација СУБНОР-а Србац у којој је био и предсједник СУБНОР-а Републике Српске, затим представници Борачке организације Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Удружења ратних војних инвалида Србац.

Учешће у парастосу узеле су и ученице Основне школе “Доситеј Обрадовић” из Разбоја и чланице Ансамбла народних игара “Лијевче” које су извеле пригодне рецитације.

Предсједник ОО СУБНОР Србац, Богдан Давидовић, рекао је да се овај злочин, за који нико није одговарао, никада не смије заборавити.

“Усташе су крајем марта 1944. године на Стегића ади, поред Врбаса, ликвидирале 20 чланова породица Јове, Милутина и Михајла Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића, од којих је већина била млађа од 15 година.
Најстарија жртва био је 44-годишњи Милутин Стегић, а најмлађа 13-мјесечна беба Петра Стегић.
Са овог мјеста шаљемо поруку да њихове жртве никада неће бити заборављене”, рекао је Давидовић.

Он је додао да је у Другом свјетском рату општина Србац изгубила 468 бораца и 506 цивила, што је око пет одсто тадашњег броја становника.

У име потомака говор је написао Милутин Стегић а прочитао га је предсједник Савјета мјесне заједнице Разбој Љевчански и одборник Јордан Kуваља, чиме су присутни упознати са историјатом изградње и симболиком овог спомен обиљежја.

Парастос је служио протонамјесник Младен Продановић који се захвалио свима који чувају од заборава ово мјесто страдања.

Делегације су данас положиле цвијеће и на спомен обиљежје у центру Разбоја Љевчанског и на тај начин одале почаст свим жртвама у протекла два рата.

Организатори данашњег парастоса били су СУБНОР Србац уз подршку Општине Србац и мјесне заједнице Разбој Љевчански.