Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Обиљежена 31. годишњица од оснивања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде

Обиљежена 31. годишњица од оснивања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде

У организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова општине Србац данас је обиљежена 31. годишњица од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Поред делегација из Српца, данашњим церемонијама присуствовали су бројни гости, међу којима и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић и припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Обиљежавање је почело полагањем цвијећа на спомен обиљежју у Малим Ситнешима одакле је 7. јуна 1992. године по први пут постројена србачка бригада. Након тога је организовано полагање цвијећа и паљење свијећа код спомен костурнице на градском гробљу и спомен соби у Српцу.

Централни догађај је организован на заједничком спомен обиљежју погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилачког рата, гдје је парастос служио протојереј Жељко Сарић.

Присутнима се обратио некадашњи потпуковник Војске Републике Српске и начелник Штаба србачке бригаде Вићо Kовачевић, који је подсјетио да се у редовима ове бригаде борило 3.338 бораца, од чега је своје животе положило њих 66 а десеторица бораца се воде као нестали.

Он је описао ратни пут који је трајао од постројавања на игралишту у Малим Ситнешима па све до прољећа 1996. године. Према његовим ријечима, чланови бригаде прво су били ангажовани на обезбјеђењу границе са Хрватском у дужини од 42,5 километра а затим су се храбро борили на многим ратиштима, дервентском, орашком, требавском, србобранском, озренско-возућком и градачачком ратишту.

“На том ратном путу оставили су трагове часних бораца јер су често улагали и надљудске напоре у одбрани српских територија. Поштовали су међународне принципе ратовања и то треба да знају млади људи који у то вријеме нису били ни рођени, јер ће у будућности вјероватно бити у ситуацији да се боре за истину о рату чији смо били учесници”, рекао је Kовачевић.

Он је изразио задовољство што су данашњем окупљању присуствовали ученици основних и средњих школа и подсјетио још једном на потребу организовања часова како би се указало на улогу србачке бригаде у протеклом рату и уопште на процес стварања Републике Српске.

Цвијеће на спомен обиљежје положиле су делегације Општине Србац, Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, Борачке организације РС, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Полицијске станице Србац, Удружења СУБНОР, ученици основних и средњих школа и друге делегације.

У име локалне управе, присутнима се обратио начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је поносан на чињеницу да Србац спада у ред локалних заједница која обиљежава све значајне датуме из Одбрамбено-отаџбинског рата.

“Тако је и данас а посебно ме радује велики број младих људи и ученика који практично присуствују историјском часу. Наш задатак је да културу сјећања на овај и све остале датуме пренесемо на млађе генерације”, рекао је начелник Драгосављевић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Радан Остојић, рекао је да је ратни пут србачке бригаде примјер и другим ратним јединицама и додао да је данас заједнички задатак очување Републике Српске.

“Србачка бригада има велике заслуге за стварање Републике Српске а да је тако говори њихов ратни пут и жртве које су дали за слободу српског народа на овом простору. Ми смо 1992, године по четврти пут у двадесетом вијеку морали да узмемо пушке у руке и само јединствени успјели да створимо Републику Српску. Цијена за то је била огромна јер је погинуло више од 20 хиљада бораца, преко 40 хиљада су остали ратни војни инвалиди а имамо и преко 200 хиљада бораца са нарушеним здрављем”, рекао је Остојић.

Због болести, учешће у данашњем догађају поново није могао узети бивши командант Прве србачке лаке бригаде, пуковник у пензији Миодраг Сувајац.

Данас су награђени најбољи литерарни радови на тему “Прва србачка лака пјешадијска бригада”. У конкуренцији ученика основних школа, за најбољи је проглашен рад Луке Лепира, ученика седмог разреда Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац, а у категорији ученика средње школе прво мјесто освојила је Соња Микић, ученица другог разреда економске школе.

Обиљежавање 31. годишњице србачке бригаде окончано је пријемом за чланове команде бригаде од стране начелника општине Млађана Драгосављевића, који је