Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Обиљежавање 30. годишњице србачке бригаде од 5. до 7. јуна

Обиљежавање 30. годишњице србачке бригаде од 5. до 7. јуна

У сали Скупштине општине Србац данас је одржана прва сједница организационог одбора за обиљежавање 30. годишњице од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде на којој је одлучено да ће се овај велики јубилеј одржати од 5. до 7. јуна.

Сједницом је предсједавао Душко Митрић, начелник Одјељења за општу управу и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, који је са члановима организационог одбора усагласио тродневни програм.

Обиљежавање ће почети у недјељу 5. јуна у 10 часова изложбом под називом „Ратни пут Прве србачке лаке пјешадијске бригаде“ која ће се одржати у фоајеу Дома културе у Српцу, а наставиће се у 11.30 часова окупљањем званица и постројавањем бригаде на игралишту у Малим Ситнешима, на истом мјесту одакле је и кренула прије 30 година у одбрану наше отаџбине.

Од 12 часова планиран је дочек ратне заставе и предаја рапорта, обраћање замјеника команданта бригаде и начелника општине Млађана Драгосављевића а по завршетку ће за све присутне бити организован војнички ручак.

Програм ће бити настављен у понедјељак 6. јуна у 20 часова када ће се у скупштинској сали одржати вече посвећено 30. годишњици од формирања бригаде.

У уторак 7. јуна у 10.30 часова биће обављено полагање цвијећа на спомен костурницу на градском гробљу, од 11 часова полагање цвијећа у спомен соби а од 11.30 часова на централном спомен обиљежју парастос за погинуле, нестале и умрле борце Војске Републике Српске.

„Позивам све демобилисане борце, ратне војне инвалиде и породице погинулих, несталих и умрлих бораца да се одазову и узму активно учешће како бисмо обиљежили овај датум, који ове године има посебан значај јер се ради о јубиларној годишњици“, рекао је Митрић.

Он је додао да је у плану и посјета команданту бригаде, пуковнику Миодрагу Сувајцу, који живи у Бањалуци и који због нарушеног здравственог стања највјероватније неће моћи присуствовати овим догађајима.

„Планирамо да на један дио ових дешавања доведемо ученике који ће присуствовати својеврсном историјском часу, како би се традиција обиљежавања пренијела на будуће генерације“, истакао је Митрић и додао да су на сједници формирани пододбори који ће бити задужени за реализацију програма.

Вићо Kовачевић, некадашњи потпуковник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и члан организационог одбора, такође је упутио апел свим борцима који су учествовали у ратним дешавањима као припадници бригаде да дођу на обиљежавање јубилеја.

„Овдје нема мјеста за било какве подјеле и сви треба да будемо јединствени око овог догађаја како би се омасовио и обиљежио на достојанствен начин. Зато позивам и оне чланове одбора који из објективних разлога нису били присутни на данашњој сједници да се активно укључе и узму учешће у организацији“, рекао је Kовачевић.