Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Новом представом “Колаж 23” младима усадили љубав према позоришту

Новом представом “Колаж 23” младима усадили љубав према позоришту

Најновија, дванаеста по реду, представа Аматерског позоришта младих “Миленијум”, под називом “Kолаж 23”, која је премијерно изведена у четвртак, 31. августа, још једном је показала да у Српцу постоји велика заинтересованост младих за позоришну умјетност.

Млади глумачки таленти са којима је девет мјесеци радила глумица Народног позоришта Републике Српске, Слађана Зрнић, на новом позоришном комаду су ојачали своје самопоуздање, говорне вјештине и савладали страх од јавних наступа што ће им бити од великог значаја у будућем животу и раду.

Подршку младима у пуној сали Дома културе “Угљеша Kојадиновић” на свечаној премијери пружили су чланови породице, пријатељи и други суграђани који су аплаузом наградили њихов вишемјесечни труд и рад.

Радња представе се дешава у једном малом мјесту, у овом случају Српцу. Дјечак Огњен позове своју пријатељицу Сашку, примјетивши да је сама, тужна и да јој је прилично досадно, на пробу у аматерско позориште. Пријатељица није одушевљена том идејом али када схвати да на пробе и иде њена симпатија одмах пристане.

Уласком у свијет глуме и дружења прати се Сашка како упознаје нове другаре и како прихвата правила која тамо владају. Правила су лијепо понашање, добро дружење, рад, ред и дисциплина. На том малом позоришном путу стиче самопоуздање и заљубљује се у театар.

“Представа је постигла циљ, а то је да публику упозна са тиме чиме смо се бавили и шта смо истраживали ових девет мјесеци и да привучемо и активирамо што више дјеце у наше аматерско позориште Миленијум”, рекла је Слађана Зрнић.

Она додаје да је кроз разговор са дјецом, а и кроз искуство двадестогодишњег рада са младима, закључила да дјеци највише прија да се докажу на сцени, а то јој је, како каже, било довољно да осмисли редитељски концепт и прикажем њихов глумачки развој.

“Преко лика, Сашке, тужне и усамљене дјевојчице, која улази у аматерску позоришну трупу, видимо систем кроз који пролази сваки полазник глумачке секције. Тим поступком приказујемо на који начин се бавимо глумом и како учимо да волимо и поштујемо позоришну умјетност”, каже Зрнић.

Истиче да се кроз разне сценске ситуације доказује да су ред, рад и дисциплина важни у развоју дјетета.

“Модерним позоришним средствима као што су Форум театар, односно сцена Црвене рукавице, гдје публика одређује развој ситуације и активно учествује у сцени, затим кроз вјежбе дикције и говорења поезије, сценски покрет, акробатику и плес, створили смо позоришну чаролију”, рекла је Зрнић.

Представа “Kолаж 23” имала је и хуманитарни аспект јер су сва средства од продаје улазница усмјерена за лијечење наше суграђанке Наташе Давидовић која болује од малигног обољења.

Извршни директор Миленијума, Санела Видовић, каже да је на овај начин прикупљено 3.040 KМ.

“Задовољна сам како је све протекло и у име Миленијума захваљујем свима који су допринијели да представа буде посјећена и да буде испуњен наш циљ. Српчани се увијек одазивају на овакве акције и срећни смо што су још једном показали да смо ту једни за друге, чему свједоче продате улазнице и пуна сала Дома културе. Велика је и заслуга наших волонтера који су се потрудили око продаје улазница и организације представе”, рекла је Видовић и захвалила и Општини Србац која им пружа подршку у раду.