Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Нова СОС апликација за пријаву насиља над женама

Нова СОС апликација за пријаву насиља над женама

Требињска фондација “Женски центар” је, у сарадњи са неколико сличних организација, покренула нови канал дистрибуције за пријаву и помоћ код насиља у породици путем СОС апликације за паметне телефоне, која је већ активна у Гугл Плеј продавницама за Ајфон и Андроид.

У питању је прва оваква апликација у Босни и Херцеговини коју је иницирала ова организација. Још 12 сличних организација је укључено у пројекат, а жртва сама бира, приликом уласка у апликацију, кога ће изабрати.

“Апликација омогућава жртвама породичног насиља да дођу до информација путем чета, затим пружање психолошке подршке, као и правну помоћ, али има и функцију такозваног паник тастера, тако да се додиром може активирати позив за помоћ који иде СОС линијама, а након добијања поруке, било које од наших неколико организација, да је жртва у опасности, они ће је прослиједити полицији која је најближа локацији на којој је жртва” појаснила је Љиљана Чичковић, предсједница Женског центра.

Жртва ће, наводи даље, оставити своје податке са прецизном локацијом и именом, ако не жели да остане анонимна, па тиме алармирати неку од невладиних организација.

“На ту апликацију може такође бирати своје рођаке или пријатеље ако их пријави за апликацију, чак и бешумно, преко поруке”, појаснила је Чичковић.

Жртва може да позове било коју од 12 организација које се баве заштитом жртава породичног насиља, чак и сигурне куће, може добити бесплатну правну помоћ, психолошку помоћ, особу од повјерења, али може сазнати и важне информације из законодавног оквира, коме жртва може све да се обрати и слично.

“Ово је четврти канал за помоћ жртвама породичног насиља, јер жртве од раније могу затражити помоћ телефоном, мејлом, те личним доласком жртве у просторије организација”, рекла је Чичковић.

Линкови за апликацију и упутство за инсталирање и коришћење доступни су на нашој интернет страници ОВДЈЕ.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish