Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Немања Вученовић из Повелича међу најефикаснијима у репрезентацији БиХ на европском првенству у Румунији

Немања Вученовић из Повелича међу најефикаснијима у репрезентацији БиХ на европском првенству у Румунији

Талентовани кошаркаш Немања Вученовић из Повелича био је један од предводника репрезентације Босне и Херцеговине на недавно завршеном европском првенству за младе до 16 година, дивизија Б, које се одржавало од 4. до 13. августа у Питестију у Румунији.

БиХ је на овом шампионату заузела 11. мјесто са три побједе и четири пораза. Немања је био један од ефикаснијих у тиму са просјеком од 9,6 поена, уз 5,4 скока и једну асистенцију, а просјечно је играо 25 минута по утакмици.

БиХ је на почетку првенства, у такмичењу по групама, поражена од Исланда (73:62) а млади Српчанин, који наступа за Студент Игокеу из Александровца, постигао је 11 поена. Након тога је услиједио пораз од Грузије (90:61) а Немања је уписао пет поена, док је у поразу од Румуније (69:68) постигао 13 поена. Групно такмичење БиХ је окончала побједом над Аустријом (88:72) а Немања је окончао утакмицу са 10 поена.

У разигравању од 9. до 16. мјеста, БиХ је савладала Украјину (73:63) а Немања је био међу расположенијима у тиму са 14 поена, док је у поразу од Данске (86:82) постигао шест поена. У утакмици за 11. мјесто БиХ је била боља од Шведске (65:61) а Немања је уписао 8 поена.

Титулу првака освојила је репрезентација Хрватске која је остварила свих осам побједа а у финалу је савладала Бугарску резултатом 85:67. Хрватска је тако обезбиједила учешће у дивизији А гдје ће играти са најбољим европским селекцијама.

Ово је било одлично искуство за талентованог Српчанина који је недавно напунио 16 година и који је у априлу ове године освојио са младом екипом Игокее јуниорску кошаркашку Лигу шампиона у Турској.

Млади србачки гимназијалац већ четири године члан је Игокее са којом је четири пута био првак Републике Српске у млађим категоријама а као члан јуниорске селекције овог клуба носио је и капитенску траку. Прошле године са Игокеом је потписао и стипендијски уговор.

Поред тога не запоставља школске обавезе и један је од најбољих ђака у свом разреду а прошле године проглашен је и за ученика генерације Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Српца.

У фебруару ове године Немања је за своје успјехе проглашен за најбољег младог спортисту општине Србац за 2022. годину.

Robo Gallery: You didn’t select any Robo Gallery item in editor. Please select one from the list or create new gallery