Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

На помолу опремање радионица практичне наставе у средњошколском центру

На помолу опремање радионица практичне наставе у средњошколском центру

Центар средњих школа “Петар Kочић” из Српца прошао је у други круг РЦФ пројекта за опремање радионица практичне наставе укупне вриједности 354.700 евра.

Пројекат реализује Регионални челенџ фонд који је настао на иницијативу њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој.

РЦФ помаже образовним институцијама које нуде стручно образовање да ускладе своје програме са потребама компанија и опрема их савременом технологијом коју данас користе компаније те инвестира и у инфраструктурне радове за адаптацију и опремање радионица и лабораторија унутар институција за стручно образовање.

Бесповратна средства се додјељују конзорцијумима који успјешно прођу двофазни процес конкурентне селекције. Kонзорцијум се састоји од најмање једне установе за стручно образовање и најмање два предузећа а пожељно је и више од два. Центар средњих школа је основао конзорцијум са пет предузећа.

Током реализације пројекта у трајању од три године, потребно је да постоји сарадња између образовне установе и компанија у свим фазама пројекта ради заједичког унапређења постојећих програма као и планирања учешћа у дуалном образовању.

Важно је да компаније треба да омогуће учење кроз рад, тј. предузећа партнери се обавезују да осигурају довољно просотора за стицање пословних знања као и наставних капацитета за ученике и наставно особље.

Новац се усмјерава у набавку опреме и инфраструктуру, а након пројекта опрема остаје у власништву образовне установе.

У пројекту за адаптацију и доградњу постојећег објекта за извођење практичне наставе у Центру средњих школа планирана је инвестиција у износу од 135.450 евра, док су средства за набавку машина и опреме планирана у износу од 219.250 евра.