Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Начелник организовао пријем за Љубу Шушчевића, члана спасилачке мисије у Турској

Начелник организовао пријем за Љубу Шушчевића, члана спасилачке мисије у Турској

Начелник општине Млађан Драгосављевић организовао је данас пријем за Српчанина Љубу Шушчевића, припадника Горске службе спашавања БиХ, који је учествовао у спашавању угрожених у турском граду и регији Хатај које је 6. фебруара погодио катастрофалан земљотрес.

Љубо је заједно са још 68 припадника горске службе и три пса обучена за извлачење страдалих из рушевина учествовао у овој хуманој мисији, при чему су успјели спасити многе људске животе.

Он је члан ове службе још од 1986. године и углавном је био стациониран у Завидовићима, а у посљедњих годину дана налази се у Српцу и одазива се по позиву да учествује у спасилачким акцијама, врло често ризикујући властити живот. Специјализован је за потраге за несталима и проналажење утопљеника, на чему је највише био ангажован у протеклом периоду али је обучен и за извлачење угрожених из пожаром захваћених објеката, хеликоптерско спашавање и спашавање на води и под водом.

У Хатају, који је од Српца удаљен око 5500 километара, био је и по 12 часова дневно у извлачењу повријеђених и погинулих а за њих је од стране ресорног министра био организован и пријем у граду Kоња.

Једна од тема о којима се данас разговарало било је и формирање горске службе спашавања у Српцу, односно станице у којој би морала бити ангажована најмање три регистрована спасиоца и пет приправника. У том погледу је покренут и регионални пројекат у којем је учешће узело неколико градова из Хрватске, Црне Горе и БиХ, међу којима је и Градишка у којој је отворен Едукативни центар за потребе горске службе спашавања у циљу заједничког дјеловања и правовременог реговања у кризним ситуацијама, природним и другим непогодама.

„Током разговора смо увидјели потребу локалне заједнице и регије у смислу формирања горске службе на подручју наше општине јер постоји заинтересованост младих да прођу све потребне обуке и едукације када је у питању стицање лиценце за припадника горске службе. Искуства која смо чули од нашег суграђанина помоћи ће нам их примјенимо када будемо у прилици да уђемо у реализацију једног таквог пројекта“, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Он је одао признање Љуби Шушчевићу на исказаном пожртвовању и хуманости и уручио му пригодан поклон и новчану накнаду као знак захвалности.

Данашњем пријему присуствовали су и начелник одјељења за општу управу Душко Митрић, самостални стручни сарадник за послове цивилне заштите Далибор Kошутић и одборник Скупштине општине Србац Драшко Момић.