Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Начелник организовао пријем за Стефана Малетића: Математички геније за понос Српца

Начелник организовао пријем за Стефана Малетића: Математички геније за понос Српца

Општина Србац у новијој историји није имала талентованијег ученика из области математике и физике као што је Стефан Малетић који одушевљава својим знањем и помјера границе и овакве геније треба стимулисати и задржати на овим просторима јер они представљају будућност наше земље.

Ово је закључак са данашњег пријема кога је организовао начелник општине Млађан Драгосављевић за Стефана Малетића како би му честитао на освојеној сребрној медаљи на 27. Јуниорској балканској математичкој олимпијади у Тирани и досадашњим наградама, по чему је своју школу и општину Србац приказао у најбољем свјетлу.

Стефан је на математичкој олимпијади у Албанији, која је трајала од 23. до 28. јуна, учествовао са пет талентованих математичара из цијеле БиХ и заједнички у екипном пласману освојили су треће мјесто, у конкуренцији 20 држава из Европе и Азије, што је најбољи резултат Босне и Херцеговине до сада.

У појединачној конкуренцији, поред Стефана који је освојио друго мјесто, једини из Републике Српске је наступио Вук Јанковић из Требиња који је освојио злато а учествовало је и по двоје такмичара из Сарајева и Тузланског кантона који су освојили бронзе.

“Задаци су били веома тешки, али то је уобичајено на међународним такмичењима. Радили смо их из области алгебре, теорије бројева, геометрије и комбинаторике а из сваке од њих је био изабран по један. Поредани су од најлакшег до најтежег и посљедњи је заиста представљао велики изазов, могу слободно рећи да је можда био најтежи до сада а укупно смо их радили око четири и по сата”, рекао је Стефан.

Пласман на олимпијаду у Тирани остварио је на Јуниорској математичкој олимпијади БиХ у Високом, која је одржана 27. маја, гдје је у укупном поретку остварио четврти најбољи резултат а прије тога је освојио прво мјесто на 30. Републичком такмичењу из математике за основне школе из Републике Српске, које је 22. априла одржано у Добоју.

Стефан је бриљирао и на свим другим нивоима такмичења ове године, школском, општинском и регионалном, гдје је био убједљиво први а и на републичком такмичењу је освојио максималан број бодова. Његов ментор је био Недим Окић, наставник математике, захваљујући којем је постигао овако добре резултате.

За учешће на олимпијади у Тирани припремао се у школи за надарене математичаре у Сарајеву коју похађа већ неко вријеме.

На Зимском кампу у Сарајеву, који је одржан од 13. до 18. јануара у организацији Удружења математичара БиХ и уз подршку Природно-математичког факултета из Сарајева, Стефан је остварио још један историјски резултат освојивши максималан број поена на сва четири теста који је урадио. Наиме, сваки од тестова је носио максимално 100 бодова а Стефан се са 400 бодова пласирао на прво мјесто и имао чак 75 бодова више од другопласираног на листи и ово је најбољи резултат од оснивања кампа до данас. У Стефановој категорији такмичило се 40 основаца из цијеле БиХ, а три такмичара су била из Републике Српске.

Да Стефан обара све могуће рекорде, потврђује и податак да је уписао гимназију у Бањалуци, природно-математички смјер, као први на листи и имао је најбољи ранг од свих ученика који су уписали бањалучку гимназију, у било ком смјеру.

“Математици посвећујем највећи дио свог слободног времена. Док траје настава вјежбам је свакодневно, па чак и викендом, а сада док траје распуст такође издвојим дневно барем три до четири сата за рјешавање задатака а омиљена област ми је теорија бројева. За сада немам планова чиме ћу се бавити у животу и усмјерен сам искључиво на обавезе које ме чекају у гимназији”, рекао је Стефан.

Поред математике, Стефан постиже изузетне резултате из физике и након тријумфа на школском, општинском и регионалном такмичењу, освојио је 13. маја друго мјесто на републичком такмичењу у Бијељини, а за такмичења га је припремала наставница Тања Гудаловић.

Он је први ученик у историји Основне школе “Јован Јовановић Змај” из Српца који се пласирао на државно такмичење из математике и балканску јуниорску олимпијаду и први који је у једној години освојио највиши пласман на републичким такмичењима из математике и физике.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је цијела локална заједница поносна на његове успјехе и генијалност и изразио наду да ће и у наредном периоду остварити запажене резултате.

“Посебне заслуге свакако иду родитељима који су били највећа подршка а затим наставницима који су препознали Стефанов таленат и врло често жртвовали своје слободно вријеме како би га што боље припремили за такмичења. Наша општина је препознатљива по надареним ученицима који постижу добре резултате у школовању и на пријемним испитима на факултетима, а неријетко буду проглашени и за студенте генерације. У својим професијама су такође веома цијењени и успјешни што такође желим и Стефану”, рекао је начелник Драгосављевић.

За остварене резултате из математике и физике, Стефан је прошле године на свечаностима поводом крсне славе и Дана општине Србац добио Награду општине младима и новчани износ од 500 KМ а током данашњег пријема је такође добио новчану награду за најновије резултате и друге симболичне поклоне.

Пријему који је организован у кабинету начелника присуствовали су такође замјеник начелник општине Владимир Гужвић и Стефанов отац Верољуб.