Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Начелник Млађан Драгосављевић организовао пријем за Бранку Санчанин, аутора монографије о Угљеши Којадиновићу

Начелник Млађан Драгосављевић организовао пријем за Бранку Санчанин, аутора монографије о Угљеши Којадиновићу

Начелник општине Млађан Драгосављевић организовао је данас пријем за Бранку Санчанин, аутора монографије “Уморан од додира… Угљеша Kојадиновић – живот и дјело” која је први пут промовисана у Српцу 24. јуна и доживјела велики публицитет.

На тај начин он је желио да ода признање и неизмјерну захвалност ауторки што је овим дјелом овјековјечила сјећање на нашег суграђанина који је својим глумачким умијећем одушевљавао публику широм бивше Југославије.

“Промоција која је организована у Српцу је била величанствена. Нарочито бих похвалио садржај књиге јер је прикупљен значајан број података, докумената и слика током дугогодишњег истраживачког рада, а импресиван је и квалитет корица и штампе. Увјерио сам се да су и грађани одушевљени и сматрам да смо на неки начин исправили једну врсту неправде јер нисмо били довољно поносни што је Угљеша Којадиновић рођен управо на подручју наше локалне заједнице гдје је и сахрањен на његову изричиту жељу”, рекао је Драгосављевић.

Kњига је објављена на 447 страница у издању Графичко-издавачког предузећа “Атлантик бб” Бањалука, а суиздавач је била Општина Србац.

Поред Српца, ових дана је одржана промоција и у Јајцу у склопу Програма 41. Позоришних/казалишних игара.

Аутор књиге, Бранка Санчанин, каже да је јако срећна што је баш у Јајцу одржана друга промоција и додаје да је у публици био велики број поштовалаца Угљеше Којадиновића.

“Углавном је била старија популација и сви су познавали Угљешин лик и дјело, а изванредно су прихватили књигу и мене као аутора. Тренутно водим преговоре да се одржи одређена врста промоције у Пули гдје постоји јака српска заједница, а у разговору са Милорадом Пуповцем, политичарем и лингвистом, разговарала сам о још неким промоцијама у Загребу, поред већ двије планиране које ће се одржати у септембру у великој књижници и читаоници „Богдан Огризовић“ на Цвјетном тргу и фоајеу Хрватског народног казалишта”, рекла је Санчанин.

Уколико се по плану одржи Сајам књига у Београду, планирано је да се књига промовише и на овој манифестацији а очекује се и бањалучка промоција у септембру у Народном позоришту или у Банском двору.

Санчанин је изразила захвалност начелнику на данашњем пријему истакавши да је дубоко дирнута што локална заједница препознаје напоре које годинама улаже како би побољшала културни живот Српца.

“Поносна сам што је и у овом случају мој рад препознат и што смо овом књигом обесмртили Угљешу Којадиновића и вратили га у свој родни крај из којег никад није ни желио да оде јер му је срце било у његовом Разбоју и Српцу. Књига је угледала свјетлост дана и креће у свој нови живот. Што је више људи прочита биће ми драго јер ћемо на тај начин приближити живот овог великог ствараоца и човјека, индивидуалисте и барда глуме бивше Југославије”, истакла је Санчанин.

У знак захвалности, начелник је ауторки уручио пригодне поклоне међу којима су се, између осталог, нашли и домаћи производи Удружења жена Србац.

Данашњем пријему присуствовао је и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.