Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Настављена садња дрвећа у Српцу, стигло нових 300 садница

У склопу Пројекта интегрисаног локалног развоја (ИЛДП), кога заједнички реализују Влада Швајцарске и УНДП БиХ, данас је у ужем градском језгру у Српцу и околини почела садња нових 300 садница дрвећа.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да се ради о 100 садница Јуниперус Хибернике, 30 садница јавора и 170 садница црног бора, које је донирао ИЛДП.

“Саднице ће бити засађене у центру града и улици Ружа, према градском гробљу, а један дио ће бити намијењен за дворишта централних и подручних школа широм општине”, рекао је Михољчић.

На садњи дрвећа ангажовани су радници комуналних предузећа “Водовод” и “Kомуналац”, који такође врђе кошење и уређење околине.

Ово је резултат потписивања Иницијативе за зеленију и одрживу будућност коју су у Српцу 21. априла озваничили начелник општине Србац Млађан Драгосављевић и шеф канцеларије УНДП-а у Бањалуци, Горан Вукмир. Ради се о пројекту кога је покренуо УНДП БиХ са циљем смањења утицаја и прилагођавања посљедицама климатских промјена, те смањења ризика од катастрофа.

Општинска управа Србац се тиме обавезала се да ће сваке године засадити најмање 700 стабала различитог дрвећа широм општине, а ове године ће бити посађено укупно хиљаду садница.

“Локална управа је набавила 700 садница, у сарадњи са Шумском управом, чија садња је извршена протеклих седмица на јавним површинама и другим локалитетима, а кроз ИЛДП пројекат је обезбијеђено додатних 300 садница”, рекао је Михољчић.

До сада је широм Српца засађено око 200 садница туја и преко 400 садница јавора, храста, трешње и јабуке, као и стотињак садница брезе, багрема, каталпе и руја.

Kроз ИЛДП пројекат, уз подршку Владе Швајцарске и УНДП-а, прошле године је засађено 10 хиљада стабала широм БиХ а ове године би та цифра могла достићи 40 хиљада.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *