Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Наставак кампање “Буди другачији, блокирај хејт” и ширење волонтерских сервиса у Српској

Наставак кампање “Буди другачији, блокирај хејт” и ширење волонтерских сервиса у Српској

Тања Шњегота, извршни директор Волонтерског сервиса Републике Српске и Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р” из Српца учествовала је јуче на првом заједничком састанку кровних омладинских организација Републике Српске са представницима Министарства породице, омладине и спорта РС на којем је договорен низ заједничких активности које ће се спроводити у наредном периоду

Састанку су присуствовали представници Омладинског савјета РС, Уније студената РС, Волонтерског сервиса РС и Мреже омладинских центара за анимирање, развој и тренинг Републике Српске.

Најзначајније теме биле су: активности на борби против говора мржње у јавном простору, измјене законске регулативе која се односи на говор мржње, клевету, ширење лажних информација, недозвољено снимање, затим заштита младих на интернету и заштита менталног здравља младих, као најугроженије групације грађана када је у питању изложеност посљедицама говора мржње у јавном простору и увредама на интернету.

Такође се разговарало о унапријеђењу сарадње и рада омладинских организација, отварању нових волонтерских сервиса, као вида подршке друштву и грађанима, али и самим волонтерима и њиховом личном развоју.

Помоћница министра за омладину, Бранка Малешевић, казала је да ће млади у наредном периоду бити на располагању Министарству правде.

“Млади ће бити чланови радне групе која ће радити на побољшању законске регулативе у области говора мржње, клевете и изношења лажних информација. Такође је договорена сарадња ових организација, као и формирање студентског волонтерског сервиса”, казала је Малешевићева, додајући да ће Министарство у наредном периоду наставити кампању “Буди другачији, блокирај хејт”, а све с циљем заштите младих на интернету.

Предсједник Омладинског савјета Републике Српске Младен Пјевчевић казао је да је потребно пооштрити постојеће законске мјере када је ријеч о заштити младих на интернету.

“Ово је јако битна тема, оно што ми као организације младих желимо јесте да се одређени чланови кривичног закона јасније дефинишу”, рекао је Пјевчевић.

Тања Шњегота, извршни директор Волонтерског сервиса РС, истиче да је потребно да се млади више укључе у волонтерске сервисе, што ће имати за циљ побољшање њиховог менталног здравља.

“Уколико све организације које раде са младима отворе своја врата, сасвим је сигурно да ће ментално здравље младих бити много боље”, рекла је Шњегота.

Kако је додала, њихова идеја је да отворе што више волонтерских сервиса у свим дијеловима Српске.