Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Народна библиотека отворила изложбу о историји књиге

Народна библиотека отворила изложбу о историји књиге

У холу Дома културе “Угљеша Kојадиновић” у Српцу данас је у организацији Народне библиотеке отворена изложба која прати књигу кроз историју.

Изложбу је, у оквиру обиљежавања Свјетског дана књиге, отворио директор библиотеке, Бранко Савановић.

“Изложбу ће моћи да виде сви ученици Центра средњих школа “Петар Kочић“ и Основне школе “Јован Јовановић Змај”. У наредном периоду планирамо да организујемо и изложбу “Историја писма”, рекао је Савановић

Аутор изложбе, професорица српског језика и књижевности Драгана Нуждић, рекла да је колијевка овог празника у шпанској покрајини Kаталонији а идеја је била да се обиљежи сјећање на славног писца Мигела де Сервантеса који је преминуо 23. априла 1616. године, а на исти датум преминуо је и британски писац Вилијем Шекспир.

“Изложба представља развој књиге од самих почетака писмености и глинених плоча које су каракетристичне за простор Месопотамије, преко појаве свитака и папируса које су везане за подручје древног Египта и античке Грчке, све до појаве кодекса који представља први облик данашње књиге. Изложбом је обухваћена и појава штампане књиге а на самом крају имамо електронски облик књиге који је доступан свима. Посебно бих издвојила почетак писмености и изглед глинених плоча које су биле величине садашњих кредитних картица што се најбоље види по колекцији која се налази у Британском музеју”, рекла је Нуждић.

Посебан фокус посљедњих година је на усађивању читалачке културе млађим генерацијама. Тим поводом данас су изложбу обишли ученици четвртог разреда гимназије а планирано је да је посјете и ученици Основне школе “Јован Јовановић Змај” из Српца.

Изложба у Српцу отворена је до 29. априла а након тога ће бити одржана у библиотекама у сусједним општинама.