Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Мјештани Ножичког и Старог Мартинца удружени у “Нови асфалт” окупили се по 41. пут

Мјештани Ножичког и Старог Мартинца удружени у “Нови асфалт” окупили се по 41. пут

Kада су 1982. године мјештани Ножичког и Старог Мартинца повезани новим асфалтним путем, што је у то вријеме била ријеткост и велики подухват, они су формирали удружење „Нови асфалт“, које је одољело времену и још увијек чува добре комшијске односе и залаже се за изградњу сеоских путева и друге инфраструктуре.

Чланови удружења окупили су се протеклог викенда по 41. пут а домаћин сусрета ове године, које је одржано у Ножичком, био је мјештанин Александар Њежић.

“Прошло је више од 40 година од када су асфалтним путем повезана наша два села али и пет година од када је он реконструисан. Надам се да ће се ово дружење наставити и наредних година”, рекао је Њежић.

Један од иницијатора оснивања удружења “Нови асфалт” је Добривоје Јагодић који није изостао са овог дружења ниједан пут. Он каже да ни сами организатори у почетку нису могли замислити да ће дружење потрајати више од четири деценије.

“У почетку је то било свима смијешно али из године у годину та идеја је прихваћена од већине мјештана Ножичког и Старог Мартинца. Све што смо договорили на почетку, приликом формирања овог јединственог удружења, то поштујемо и данас. Имамо више од 200 чланова. Драго ми је што се млади људи све више укључују у организацију и полако преузимају оне обавезе које смо ми некада имали са само једним циљем, а то је да се дружимо и очувамо ову традицију”, рекао је Јагодић.

Kако је регулисано Статутом, сваке непарне године сусрети се организују у Ножичком а парне у Старом Мартинцу и годину дана унапријед одређује се ко ће бити домаћин. Та обавеза за сљедећу годину припала је Милораду Kојићу, посланику у Парламентарној скуштини БиХ.

“Ово је за мене част и обавеза јер моји коријени су у Старом Мартинцу. Ми млади треба да преузмемо организациони дио како би старији мјештани могли да уживају у овом јединственом дружењу. То је традиција коју су наши очеви оставили нама да је наставимо управо онако како су то и они чинили а овогодишњи сусрети показују да ће то тако и бити. Видимо се сљедеће године у Старом Мартинцу”, рекао је Kојић.

Иницијативу за оснивање удружења су дали Миле Kојић, Љубиша Звонар, Ратко и Мирко Kојић, Стево Бабић, Велимир Стаменић, Добривоје Јагодић и други ентузијасти.

Дружење је специфично по томе што окупља мјештане који живе и раде у селу, али и бројне мјештане из дијаспоре.

Подршку организацији овог догађаја пружила је и Општина Србац у склопу календара културних и спортских манифестација за 2023. годину.