Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Министар Саво Минић у посјети Перутнини: Биће настављена подршка перадарима

Министар Саво Минић у посјети Перутнини: Биће настављена подршка перадарима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић боравио је данас у радној посјети погону Перутнине Птуј у Повеличу гдје се састао са руководством ове фирме и њеним кооперантима, а састанку су присуствовали и представници Општине Србац и Удружења товљача пилића Републике Српске.

Минић је изјавио да ће Српска наставити подстицање и подршку перадарима и индустријској производњи у тој области јер је ријеч о стабилној пољопривредној бранши која има перспективу, договорено тржиште и доноси новчане користи домаћим кооперантима.

Он каже да је чуо охрабрујуће податке јер се у одређеним дијеловима Српске повећава производња пилића.

„Такође, више од 135 коопераната Перутнине производи више од 11 милиона пилића, што је засигурно за похвалу. Морамо на овом плану и у будућем периоду партнерски радити и на повећању капацитета за тов пилића, као и помоћи и повећању подстицаја да се, између осталог, смање трошкови производње и унаприједи производња кроз капиталне инвестиције“, навео је Минић.

Оцијенио је да је србачка Перутнина највећи генератор производње и пласмана производа од пилетине на овим просторима.

„Битно је да велики дио домаће производње иде у извоз, што значи да имамо сигуран пласман. Дакле ово је једна од ријетких бранши пољопривреде Српске која има уговорену производњу, цијене и континуитет“, прецизирао је Минић.

Он је констатовао да ће ресорно министартво имати разумијевање за перадаре Српске када је ријеч о припреми новог правилника који се односи на подстицаје овој области производње.

„Осим тога, половином јануара наредне године биће контрола у вези са добијањем дозволе за извоз бијелог меса из Републике Српске. То морамо испратити и наставити са повећавањем капацитета у производњи у овој области, као и броја коопераната од Семберије до Лијевче поља“, рекао је Минић који је обишао производне погоне Перутнине.

Групација Перутнина Птуј на тржишту БиХ послује путем двије компаније, и то Перутнине Птуј С Србац, која се бави узгојем сировина и производњом пилећег меса и Перутнине Птуј-БХ Бреза, која се бави производњом асортимана пилећих прерађевина.

Србачка Перутнина тренутно запошљава 326 радника и посједује властиту фарму за тов бројлера са четири објекта капацитета близу 160 хиљада комада у турнусу а сарађује и са 137 коопераната. У задње три године производња је повећана за око 30 одсто а прошла је окончана са око 82,6 милиона KМ прихода и око четири милиона KМ добити.

У садашњој инкубаторској станици врше годишњу производњу од око 5,2 милиона расплодних јаја а изградњом нове станице капацитет ће се повећати на око 26 милиона.

„Имамо велике амбиције и само у идућој години планирана су улагања у износу од око 10,9 милиона евра, од чега је чак 6 милиона евра за инсталирање нове инкубаторске станице“, рекао је генерални директор Перутнине Птуј С, Велибор Поповић.

Он подсјећа да посједују извозни број за Европску Унију и додаје да ће на тржиште ЕУ ове године бити пласирано око хиљаду тона меса из овог погона.

„Поред тога радимо и тржиште Црне Горе које није занемарљиво са 1200 тона на годишњем нивоу а осталих 20 хиљада тона се пласира на тржиште БиХ. Планирамо повећање идуће године за неких 10 до 12 одсто и углавном ће све бити намијењено за извоз“, рекао је Поповић.

Kада је ријеч о данашњој посјети, Поповић је упутио захвалност ресорном министарству јер ће у идућој години бити подржан основни захтјев коопераната да се задржи исти ниво подстицаја и издвајања за капиталне инвестиције.

„То је јако важно јер без коопераната који су саставни дио цијелог система не бисмо могли функционисати и развијати производњу која је на свјетском нивоу. Наши кооперанти су присутни од Српца, преко Лакташа, Прњавора, Дервенте, Петрова, па све до Посавине која је стигла до цифре од милион бројлера у једном турнусу. Јако је битно подржати капиталне инвестиције код коопераната да шире и модернизују своје капацитете“, рекао је Поповић и истакао да сваки комад бројлера који заврши у њиховим клаоницама мора бити евидентиран преко ветеринарских инспекција, јер у супротном не може ни стићи на пријемни депо клаоонице.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је Перутнина најважнији капацитет на подручју општине Србац у односу на број запослених и ангажованост коопераната.

„Нарочито бих истакао њихову општу друштвену корист за нашу локалну заједницу јер су несебично присутни у свим дешавањима. Сматрам да је ово био користан састанак, како за товљаче пилића, тако и за цијели колектив Перутнине јер су размијењене корисне информације и сагледана проблематика у овој области“, рекао је начелник Драгосављевић.

Ђуро Цвијић, предсједник Удружења товљача пилића Републике Српске и један од коопераната, рекао је да је перадарство једна од најбоље организованих привредних грана и захвалио се Перутнини и министарству јер су прихватили све услове које су до сада тражили.

Групација Перутнина Птуј, коју чине компаније у двадесет држава, на годишњем нивоу произведе више од 88.000 тона меса перади и производа од меса перади.

Према подацима за 2017. годину, ова групација остварила је приход од продаје од 257 милиона евра, што уз више од 3.700 запослених овај међународно афирмисани прехрамбени концерн сврстава међу највеће европске произвођаче производа од меса перади.