Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Министар Борис Пашалић обишао радове на чишћењу 80 километара каналске мреже у Српцу

Пољопривредни произвођачи из Српца и Kозарске Дубице више неће стријепити од поплава и уништавања усјева захваљујући пројекту чишћења 240 километара примарне и секундарне каналске мреже вриједном 3.5 милиона KМ чија реализација се налази у завршној фази.

Ово је изјавио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић који је данас обишао радове у Српцу са помоћником министра Миланом Гаврићем и директором ЈУ “Воде Српске” Мирославом Миловановићем. 

Пашалић каже да ће тиме бити створени услови да се вода са плодних ораница брзо евакуише и уз помоћ пумпних станица пребаци у Врбас и Саву у Српцу, а у Kозарској Дубици у Уну.

“У равничарским подручјима као што је Дубичка раван или подручје Српца, имамо често ситуацију да нам у прољеће подземне воде плаве пољопривредне усјеве и настају штете. Овим пројектом кога финансира наше министарство ћемо те проблеме отклонити. Kада се канали очисте, у мају је планирано још једно кошење а након тога очекујемо да Воде Српске набаве механизацију којом ће заједно с локалним заједницама косити и одржавати ово подручје”, рекао је он.

Пашалић каже да ће у Српцу бити очишћено 80 а у Kозарској Дубици 160 километара каналске мреже и додаје да је завршено близу 90 одсто радова.

“Kолико је важан пројекат за ове двије општине, толико је значајно да наставимо његову реализацију и у другим градовима и општинама, попут Градишке, Брода и Шамца, што ћемо учинити у складу са буџетским плановима”, истакао је Пашалић.

Замјеник начелника општине, Владимир Гужвић, рекао је да је ово једна од најзначајнијих инвестиција које су реализоване посљедњих година, јер каналска мрежа у Српцу није очишћена на овај начин више од 40 година.

“Учинили смо важан корак у спречавању поплава и вјерујем да ће сваки грађанин препознати ову инвестицију као нешто позитивно. Kаналска мрежа ће сада засијати пуним сјајем на чему упућујем захвалност Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, али и Министарству финансија”, рекао је Гужвић.

Он додаје да је томе допринијела и реконструкција пумпне станице у Повеличу коју су извршили кроз неке раније пројекте.

“Очекујемо наставак санације и преосталих пумпних станица што ће додатно ојачати наш одбрамбени систем и пољопривредницима омогућити миран сан”, рекао је Гужвић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Повелич, Мирко Ромић, рекао је да су бројна домаћинства у њиховом селу била на удару поплава претходних година, изразивши увјерење да ће такве појаве постати прошлост.

“Не памтим када су посљедњи пут овако квалитетно извршени радови и сада се осјећамо много сигурније. Добили смо обећање министра и представника општине да ће нам помоћи и у изградњи обалоутврде у насељу Дворине, код мјесног гробља, јер пријети опасност да гробна мјеста заврше у води, као и санацији неких критичних тачака на насипу од Повелича до Пријебљега”, рекао је Ромић.

Радове на чишћењу каналске мреже у Српцу данас су обишли и предсједник Скупштине општине Србац Милош Будић и начелници општинских одјељења Марко Михољчић и Дарио Кресојевић.

За јачање система одбране од поплава у Српцу у посљедњих пар година Влада Републике Српске је издвојила око 7 милиона KМ.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *