Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Матуранти 58. генерације дефиловали градским тргом у Српцу

Матуранти 58. генерације дефиловали градским тргом у Српцу

На градском тргу у Српцу вечерас је на матурску прославу испраћена 58. генерација матураната Центра средњих школа „Петар Kочић“ из Српца.

Матуранти су се прво окупили у холу школе одакле је организован дефиле до трга у пратњи разредних старјешина. Њих 110 поносно су корачали у свечаним тоалетама и одијелима испраћени аплаузима породице, пријатеља и других суграђана.

Ово је била прва прослава матурске вечери након двије године јер у том периоду није било организованог славља због пандемије вируса корона.

Директор Центра, Миленко Живанић, рекао је да су ученици који завршавају средњошколско образовање стекли довољно знања које ће им бити потребно уколико буду жељели да наставе школовање или пронађу прво запослење.

„Сада су вам сва врата отворена и пред вама је много путева, а остаје да изаберете којим ћете од њих кренути. Без обзира да ли ћете изабрати пут даљег школовања или запослења, трудите се да испуните очекивања себе самих и цијеле заједнице, бринући се за властито добро и добробит Републике Српске“, рекао је Живанић.

Он је додао да се настава двије године одвијала у специфичним околностима, уз придржавање прописаних мјера како би се сачувало здравље ближњих.

„Биле су то двије године препуне изазова које су постављене пред ученике и професоре и најдраже би ми било да су матуранти могли понијети само најљепше успомене, али је вријеме иза нас то другачије диктирало“, рекао је Живанић.

Честитке директору, колективу школе, матурантима и њиховим родитељима упутио је начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да су, по традицији, раније генерације србачких матураната биле најбољи промотери наше општине, од пријемних испита на факултетима гдје је један број њих био високо пласиран, кроз даље школовање и радни ангажман оних који су се одлучили за запослење и постигли запажене резултате.

„Не сумњам да је ово још једна од таквих генерација и да ћете нас на најбољи начин промовисати и обрадовати. Желим да на путу којим ћете даље корачати кроз живот будете прије свега добри људи, људи позитивне енергије и корисни чланови заједнице. Да постанете још веће локалпатриоте и будете посвећени својој општини, свом завичају и нашој Републици Српској“, рекао је начелник Драгосављевић.

У име матураната обратила се ученица четвртог разреда гимназије, Тијана Адамовић, која је упутила поруку свим младим људима који тек треба да изграде свој пут.

„Сви људи, сва искуства, добра и лоша сјећања, имају важну улогу у нашем одрастању. Сваки сегмент нашег живота је изузетно важан за настанак онога што смо данас и онога што ћемо бити сутра. Претежно се сви враћамо у прошлост или гледамо у будућност. Најтеже је живјети тренутак и ухватити садашњост. Тешко је од нас тражити да живимо другачије јер је управо то нит која нас чини људима. Зато вечерас, драги матуранти, живјећи тренутак и садашњост прославимо незаборавно матурско вече и заокружимо једну важну етапу живота. И не само то, већ започнимо сљедећу, јер сваки крај значи и неки нови почетак“, рекла је Тијана.

Након програма који је организован на градском тргу, ученици су отпутовали на матурску забаву у ресторан “Феликитас” у Александровцу.

Ове године је школовање завршило 110 матуранта који су били распоређени у три четворогодишње и двије трогодишње школе, односно по једно одјељење гимназије, економских техничара и техничара ЦНЦ технологија и једно одјељење обрађивача метала резањем и угоститеља (кувара).

Свечана додјела диплома планирана је у понедјељак 20. јуна, када ће бити проглашени ученици генерације.