Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Маријачи и српске ношње одушевили Лијевчане

Маријачи и српске ношње одушевили Лијевчане

Несвакидашњи спој традиције и обичаја српске и мексичке културе обиљежио је пету по реду међународну фолклорну манифестацију „Љевчанска бошча“ која је одржана у суботу у друштвеном дому у Разбоју Љевчанском.

Популарни „маријачи“ у комбинацији са традиционалним српским играма одушевили су публику из цијелог Лијевча поља, а међу посјетиоцима су били и министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић и начелник општине Млађан Драгосављевић са сарадницима.

Манифестацију су отворили домаћини, чланови Ансамбла народних игара „Лијевче“, који су извели Kоло на труби, Ти момо и Рутевачко коло а њихов извођачки ансамбл извео је Игре из Шумадије. Наступио је и KУД „Чигра“ Љуково из Инђије са Играма из Ниша, затим KУД „Милован Гајић“ из Петрова са Играма из Црне Траве и KУД „Душко Трифуновић“ из Брода са Играма из Посавине.

Посебна атракција био је наступ 36 чланова фолклорне групе „Compania Estatal De Danza Folklorica“ из мексичког града Закатекас, уз музички оркестар, плесаче са раскошним народним ношњама и неодољиви вокал пјевачице Мирјам Сочикецал Хернандез, а њихове изведбе добиле су праве овације.

Предсједник Ансамбла народних игара „Лијевче“, Јордан Kуваља, каже да је до јуче било незамисливо да у Разбоју гостује фолклорна група из милионског града са другог континента и додаје да је истински поносан што је у њиховом селу приређен овакав спектакл.

„Стално ширимо сопствене границе, упознајемо друге народе и обичаје а то смо учинили и синоћ када смо угостили бројну делегацију из Мексика, наше нове пријатеље из Инђије и старе познанике из Брода и Петрова. Желимо да сачувамо нашу традицију, пренесемо је на млађе генерације и упознамо с њом људе из других држава, а уједно и ми научимо нешто од њих, јер сматрам да је то одраз културе“, рекао је Kуваља.

Он је упутио захвалност Жељку Шормазу, предсједнику Удружења за очување традиције из Приједора, уз чије посредовање је мексичка трупа стигла у Разбој, након што су претходно наступили на фестивалу „Kозарачко коло“ у Приједору.

„Захваљујем се и Општини Србац, Влади Републике Српске, привредницима из села и мјештанима који стално помажу наше удружење и улажу у инфраструктуру села, а то се види и по овом прелијепом дому чија изградња је у завршној фази. Сада се окрећемо фестивалу „Ђерам“ чији домаћини ћемо бити 15. октобра када ћемо угостити фолклораше из Србије и Републике Српске“, рекао је Kуваља.

Сезар Лара Бањуелос, предсједник фолклорног друштва из Мексика, рекао је да је срећан и почаствован што су наступили у Разбоју, јер, иако долазе из града који броји око 1.6 милиона становника, подједнако воле наступати у великим, али и малим срединама.

„Налазимо се на великој турнеји по региону. Наступили смо у Борову у Хрватској, затим у Приједору и Разбоју а наредних мјесец дана одржаћемо наступе широм Француске и Пољске. На сваком фестивалу упознајемо нове културе и обичаје. Пред наступ у Разбоју научили смо играти српско коло, што смо и извели на крају концерта и надам се да смо га добро савладали“, каже Сезар.

Прије концерта, чланови мексичке трупе су посјетиоце почастили својим традиционалним пићем „текилом“ а затим су испробали домаћу ракију.

Начелник општине Млађан Драгосављевић упутио је све похвале ансамблу „Лијевче“ на успјешној манифестацији, а нарочито на напорима које су уложили да манифестација буде међународног карактера и да се у правом смислу ријечи доживи јединство различитости.

„Срећан сам када видим како се ова мјесна заједница све више развија, јер се приводи крају изградња дома за шта су обезбијеђена средства а ускоро ће бити изграђена и водоводна мрежа, на коју ће, између осталих, бити прикључен дом и основна школа. Заслуге за то иду мјесној заједници, која је кандидовала пројекте, али и Владама Републике Српске и Србије и Општинској управи који су обезбиједили финансијска средства“, рекао је Драгосављевић.

Умјетнички руководилац АНИ „Лијевче“, Стана Наградић, похвалила је напоре руководства ансамбла и њихових чланова да са спонзорима и пријатељима Разбоју и цијелом Лијевче пољу подаре овако значајан културни догађај.

„Ако не чувамо и његујемо традицију, не можемо бити то што јесмо и зато будите и даље уз свој фолклорни ансамбл као истински чувари наших обичаја и културе“, рекла је Наградић.

Након концерта, приређено је дружење уз вечеру, игру и пјесму чланова свих фолклорних друштава које је потрајало до касно у ноћ.