Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ловци пронашли трагове мрког медвједа на Мотајици

Ловци пронашли трагове мрког медвједа на Мотајици

Већ мјесец дана велики мрки медвјед борави на планини Мотајици на подручју србачке општине.

Бројни трагови на блатњавом терену потврђују да се заиста ради о овој животињи, иначе највећој звјерки на подручју Балкана.

Горан Савановић, предсједник Ловачког удружења „Срна“ из Српца, каже да је медвјед највјероватније на Мотајици у пролазу и да се на овом подручју појави сваке три до четири године.

Савановић процјењује да је медвјед дошао са Влашића и каже да до сада није начинио никакву штету. Додаје да је ту мјесец дана, а раније је боравио око пола мјесеца. Трагови су примијећени према Сави, што указује да је највјероватније био у потрази за водом, каже Савановић и истиче да је медвјед заштићен и да се не смије ловити.

Апелује на мјештане ових крајева на опрез и да пријаве евентуалне штете, те упозорава на пажњу и гљиваре.

“Гљиве су кренуле након обилних киша. Апелујемо на сакупљаче гљива и друге људе који бораве на овом подручју да буду опрезни и да воде рачуна о својој безбједности”, казао је Савановић.

Србачки ловци кажу да нису изненађени појавом медвједа на њиховом подручју, јер су Мотајица, те терени према Сави, Бардачи и Врбасу веома богати разноврсном крупном и ситном дивљачи и обилују здравом и незагађеном природом.